Унгария постигна споразумение с руската ядрена компания "Росатом" за сроковете за разширяване на атомната електроцентрала в Пакш, съобщиха ДПА и Ройтерс.

"Можем да кажем със сигурност, че двата нови реактора ще бъдат свързани с енергийната система в началото на следващото десетилетие", заяви външният министър Петер Сиярто, след като подписа споразумението с шефа на "Росатом" Алексей Лихачов на площадката в Пакш, намираща се на 100 км южно от Будапеща.

"Разширяването на "Пакш" вече не е само на хартия, става дума за истинска работа", заяви Сиярто. Според руски медии Лихачов е казал, че Русия изпраща "най-добрите си сили", за да строят централата. "Проектът ще бъде под специално внимание", посочва той.

Унгарският премиер Виктор Орбан договори строителството по време на среща с руския премиер Владимир Путин през 2014 г.

Двата нови реактора ще заменят два от старите единици, които сега работят в централата.

По силата на подписаното споразумение "Росатом" ще достави реакторите и горивните пръти, както и заем на стойност 10 милиарда евро, който покрива 80 на сто от разходите за централата. Орбан не се отказа от плановете за строежа на АЕЦ-а зори и след руската инвазия в Украйна, макар и да е подложен на международен натиск да го стори, предаде БТА.

Изпълнението на проекта обаче върви бавно. Унгарският ядрен регулатор даде необходимите разрешителни за строежа едва миналата година.

Сътрудничеството на Унгария с Русия в енергийната сфера е подлагано на постоянни критики от страна на ЕС, посочва ДПА. Страната освен това продължава да купува големи количества руски газ и петрол.

АЕЦ "Пакш" е изградена между 1967 г. и 1987 г. Тя разполага с четири реактора с вода под налягане от съветския модел VVER-440/213, а инсталираният ѝ капацитет, след модернизацията на реакторите, е 2000 мегавата, което покрива около половината от нуждите на страната.