От Института за пазарна икономика наблюдават намаляване на сигналите в общините за съмнения в корупция в периода от 2018-а до 2022 година. Като отправна точка служи 2018 г., защото тогава в сила влиза ЗПКОНПИ, а сега, макар и с променено име, този закон има същата идентичност. За цялата 2022 г. сигналите в цялата страна са десет. Това каза Иван Брегов, ръководител на "Правната програма" на Института за пазарна икономика (ИПИ), по време на представянето на акцентите от 12-ото издание на доклада на ИПИ "Регионални профили. Показатели за развитие 2023". 

Намалените сигнали обаче не са повод за спокойствие, а са белег за нещо друго, обясни Брегов. 

"Децентрализираният модел на административните форми на борбата срещу корупцията не буди доверие у гражданите", категоричен беше той. "И тъй като общество сме силно контекстуални и хората се познават, те разчитат един на друг и ако всички в една община се познават, както е в малките такива, то веднага ще стане ясно кой и за какво е подаден сигнал", подаде той. В отговор общинската администрация може да не е отзивчива при административното обслужване на подалия сигнал, доразви тезата си Брегов.

Изследване на членовете на ИПИ сред всички 265 общини в България за предоставяне и достъп до обществена информация, каквито са декларациите за имущество, за несъвместимост и за конфликт на интереси, показва, че 68 от местните общински структури не са се отзовали по никакъв начина на искането, други две са дали на ИПИ категоричен отказ. От института са получили отговор от останалите общини, предаде БТА.

Проучването и разговорите на членове на ИПИ с представители на местните власти показва, че много от малките общини не са наясно със своите законови задължения за събиране и разкриване на съществена информация за противодействие на корупцията.