Една типично българска порода свине - източнобалканската, която вирее само в България, е на път да изчезне, ако не бъдат взети спешни мерки. Около това се обединиха днес около 150 учени, представители на бизнеса и на местната власт, които участваха в организираната от Тракийския университет в Стара Загора международна научна конференция на тема "Аборигенни домашни породи: Източнобалканска свиня – богатството на България". Имаше представители на Австрия и на Сърбия.

Преди време тези свине, които се отглеждат свободно най-вече в дъбовите гори на Странджа и Източна Стара планина и се хранят с жълъди и корени, са били около 55 хиляди, но днес, след годините на "африканската чума" по свинете, за която няма ваксина, у нас са останали около 200 животни - в районите на Сливен, Средец и Кюстендил. Останалите свине са били ликвидирани. Сега задачата пред учените е тези свине, които чужденците определят като "български диамант", да бъдат съхранени и размножени както заради ценното им месо, което е висококачествено и с ниско съдържание на мазнини, така и защото породата е приспособена към българските условия за отглеждане и може да бъде много ефективна в бъдеще. Само с месо от тази порода свине някога са произвеждали прочутата смядовска луканка.

През месец май към Тракийския университет бе обособен Институт по продоволствена сигурност. Една от задачите му е да се запази генофондът на традиционните ни породи, както и осигуряването на нови породи, които са готови да поемат промените в климата. "Днешната конференция беше организирана с цел да говорим за една изчезващата българска порода, но тази среща я пречупваме през осигуряването на продоволствената сигурност и качествена храна, полезна за здравето на хората. От друга страна, запазване на тази порода и нейните ценни гени е предизвикателство и възможност за тяхното ползване след време. Така, щото животните да бъдат устойчиви на резките климатични промени - дълги суши, рязко застудяване, проливни валежи", каза ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков и допълни, че университетът е лидер в това отношение и държавата се съобразява с мнението и позицията на неговите представители.

Когато бил млад ветеринарен лекар, днешният ректор също е работил с породата източнобалканска свиня.

Като част от научните търсения на учени от Тракийския университет е използването на гени от източнобалканска свиня, изграждани десетки години, и кръстосването им с други породи, стана ясно от форума днес. Целта на тази селекционна дейност е да имаме по-добри прасета с висококачествено месо. В тази насока са необходими и законодателни промени.

Черните на цвят свине от породата "източнобалканска" живеят свободно в дъбови гори и се хранят основно с желъди и корени.
Снимка: Архив
Черните на цвят свине от породата "източнобалканска" живеят свободно в дъбови гори и се хранят основно с желъди и корени. Снимка: Архив