Корабът "Александруполи", който ще служи като плаващо съоръжение за регазификация на втечнен природен газ (FSRU) в крайбрежните води на гръцкия град Александруполис е отпътувал от Сингапур, където бе осъществено неговото преоборудване от танкер. Новината за отплаването бе съобщена от главния изпълнителен директор на "Сийтриум" (Seatrium) Крис Онг в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

По данни на сайта за проследяване на корабния трафик "Маринтрафик" (MarineTraffic.com) корабът в момента се намира в пролива Малака в Югоизточна Азия.

За преоборудването на кораба, който преди носеше името "Челсий" (Chelsea) са били необходими 2,9 млн. човекочаса, като от "Сийтриум" съобщават, че през това време не са регистрирани никакви инциденти.

Корабът, който е построен през 2010 г. и е с капацитет от 155 000 куб. метра, постъпи за основно преоборудване в Сингапур в през февруари 2023 г. Когато пристигне в Егейско море, той ще бъде разположен на около 17 км. от бреговете на Александруполис и ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез подводни газопреносни съоръжения.

Когато заработи плаващият терминал в Гърция (очакванията са това да се случи в началото на 2024 г.), неговият капацитет се очаква да бъде около 5,5 млрд. куб. м. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" притежава 20 на сто от проектната компания "Газтрейд" С.А (GASTRADE S.A.), която ще експлоатира съоръжението.

Българското газово дружество "Булгаргаз" е резервирало капацитет от 1 млрд. куб. м. природен газ годишно за срок от 10 години, припомня БТА.