Генералният секретар на ОПЕК Хайтем ал Гайс обвини Международната агенция по енергия (МАЕ), че "демонизира" газовата и петролна индустрия, очертавайки поредния сблъсък по темата между двете организации, предаде Ройтерс.

Ал Гайс взе повод за думите си от бележка на МАЕ от миналата седмица, в която се посочва, че за петролно-газовия сектор идва "моментът на истината" и производителите трябва да изберат между това да задълбочат климатичната криза или да преминат на страната на чистата енергия.

"Това е една изключително опростено представяне на предизвикателства, пред които сме изправени, и може би дори нарочно омаловажава въпроси като енергийна сигурност, достъпа до енергия и нейната достъпност", заяви Ал Гайс. "Това освен това несправедливо очерня индустрията и я вини, че стои зад климатичната криза".

ОПЕК и МАЕ често влизаха в противоречия през последните години по отношение на дългосрочните перспективи пред търсенето на петрол и необходимостта от инвестиции в сектора, предаде БТА.

Новият сблъсък идва в навечерието на срещата за климата КОП28, чийто домакин са Обединените арабски емирства (ОАЕ), един от най-големите производители на петрол в света.