Комисията по околната среда и водите в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Той бе подкрепен с 11 гласа „за“, три „против“, без въздържали се.

Законопроектът е внесен от Кирил Петков („Продължаваме промяната - Демократична България“), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов („Продължаваме промяната - Демократична България“) и Делян Пеевски (ДПС). В мотивите е записано, че „с настоящите текстове се спират възможностите за реализиране на одобрените в годините и влезли в сила общи и подробни устройствени планове, допуснати за прилагане в отклонение от текстовете на този закон и предвиждащи застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм“.

Посочено е, че се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушения на законодателството, „както и такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това“. Целта е „възпиращ ефект за евентуалните извършители на нарушенията“.

Сърцевината на предложението е свързано с възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за природосъобразен туризъм, заяви депутатът от парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ Мирослава Петрова, която представи законопроекта пред комисията. Тя посочи, че това ще обхване плажовете Карадере, Корал и Иракли.

Ключово предложение е и по-високата защита на дюните, която предлагаме да уредим и в ЗУЧК, а не както понастоящем - дюните имат по-висока защита тогава, когато са в обхвата на територии по Закона за защитените територии, коментира още Петрова.

Депутатът обясни, че отпадат предложенията за параграф 9 и 10. Тя ги определи като „техническа грешка“.

Още в началото Коста Стоянов („Възраждане“) запита защо нито един от вносителите не е тук да представи законопроекта. Той обяви, че ще гласува „против“ предложението. Председателят на комисията Станислав Анастасов (ДПС) обясни, че няма проблем за това, че Петрова представя законопроекта. Той посочи също, че парламентарната регионална комисия е водеща и законопроектът ще продължи своя път там.

Даниел Петров („Възраждане“) каза, че ще подкрепи законопроекта. Филип Станев („Има такъв народ“) посочи, че няма да подкрепи законопроекта.

Зам.-председателят на комисията и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Младен Шишков коментира, че разширението на зона А с 500 м от плажовете за природосъобразен туризъм „е добре да бъде прецизирано, за да е ясно в каква посока вървят тези 500 м“.

Председателят на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове Симеон Цветков каза, че текстът за забраната за всякакъв вид огради трябва да бъде прецизиран. Според него законопроектът няма изцяло институционална подкрепа.

На днешното заседание Комисията по околната среда и водите подкрепи с 14 гласа „за“ и пет „против“ законопроекта за държавния бюджет със становище на Министерския съвет по бюджета на Висшия съдебен съвет.

За Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са заложени 48 млн. лв. от приходи, помощи и дарения. Според ресорния зам.-министър Николай Сиджимов с тези параметри може да има „по-скоро твърде“ стеснена възможност МОСВ да развие „по-мащабна дейност“. С писмо нашата администрация е изискала минимум 30% за фонда за работни заплати, каза зам.-министър Петър Димитров.

Предвидените разходи по бюджета на МОСВ за 2024 г. са на стойност 117 986 400 лв.