Руският товарен кораб Progress MS-25 се скачи на Международната космическа станция днес, след като бе изстрелян в петък от космодрума Байконур, съобщи сайтът "Известия", като се позова на предаването на  Роскосмос.

Корабът е доставил специалния комплекс "Инкубатор-3" и 48 яйца от японски пъдпъдъци на МКС за експеримента "Пъдпъдъци".  По време на експеримента яйцата ще бъдат поставени в "Инкубатора", а астронавтите ще проследят етапа на развитие на ембрионите. След това ще бъдат изпратени в капсули на Земята, където специалистите ще продължат изследванията си. Този експеримент ще помогне в бъдеще при създаването на ферми за осигуряване на храна на астронавтите по време на междупланетни полети.

Скачването към модула Поиск на руския сегмент на МКС станало в 14:18 московско време. Според Роскосмос корабът ще остане в орбита 179 дни.

Акостирането се извърши автоматично под контрола на специалисти от Центъра за управление на полетите край Москва и руския екипаж на МКС.

На 1 декември в 12:25 московско време от площадка № 31 на космодрума Байконур беше извършено редовно изстрелване на ракетата-носител "Союз-2.1а" с транспортния товарен кораб "Прогрес МС-25" .

Progress MS-25 също донесе около 2,5 тона товар на станцията , включително 515 kg гориво за зареждане на станцията, 420 kg питейна вода и 40 kg азот, както и 1553 kg ресурсно оборудване, склад за научни експерименти, хранителни, медицински и санитарни продукти.

В момента станцията се обслужва от руските космонавти Олег Кононенко , Николай Чуб и Константин Борисов, астронавтите на НАСА Лорал О'Хара и Жасмин Могбели, астронавтът на Европейската космическа агенция ( ESA ) Андреас Могенсен и астронавтът на Японската аерокосмическа агенция (JAXA) Сатоши Фурукава.