• Ако зависеше само от туризма, местната икономика нямаше да е толкова развита
  • Икономическият център Бургас - Несебър е един от водещите в страната

Бургас е областта, която е регионален лидер по привлечени чужди инвестиции и това не е нова тенденция, а състояние на местната икономика от години.

Размерът на привлечените преки чужди инвестиции за последната година, за която засега има данни – 2021-а, е 2,211 млрд. лева. По този показател областта се нарежда веднага след столицата.

Освен това средната производителност на труда, т.е. добавената стойност в индустрията, разделена на броя работни места, в област Бургас е сред най-високите в страната.

Това нямаше да е така, ако този град и регион разчитаха само на туризма. Сравнително високата производителност е характерна за тежките процесни компании, какъвто е например най-големият промишлен работодател в областта - "Лукойл Нефтохим България".

Именно на него се дължат и рекордите в сферата на чуждите инвестиции.

На първо място обаче и градът, и областта Бургас имат изключително голяма диверсификация на икономиката, което помогна икономическото развитие и особено заетостта да не се сринат в годините на пандемията, когато туристическият поток рязко намаля.

В местната икономика най-голям дял има преработващата промишленост – 21%,

следвана от търговията с 19%, транспорта и складирането с 12%, а туризмът е чак на четвърто място с 10%. Немалък дял – 9%, в местната икономика има и строителството.

Институтът за пазарна икономика разглежда икономическия център Бургас - Несебър като един от водещите в страната, който за последното десетилетие отбелязва 52% икономически ръст и е един от най-привлекателните за трудовата миграция.

В състава на този център влизат общините Несебър, Поморие, Созопол, Средец, Камено, Айтос и Руен, като водещите по икономическо развитие са Бургас и Несебър.

Средната работна заплата е 1232 лв.,

заетостта е доста висока – 61,9% от трудоспособното население на възраст между 15 и 64 години се трудят.
А безработицата след скока по време на пандемията се е върнала отново на предишното си ниво от 3,9% и е една от най-ниските в страната.

Значително по-високо обаче е заплащането в развиващия се IT  сектор в Бургас, където средната заплата е 2490 лв. А също и в здравеопазването – 2291 лв. Което показва, че сравнително големият дял на туризма в областта "дърпа" надолу средната заплата.

Между последните две преброявания на населението живеещите в икономическия център Бургас-Несебър намаляват със 7,3%, което е 332 хиляди души. Това е относително малък спад на фона на останалите части от страната.

Този икономически център освен това има важно предимство, което е свързано с трудовия пазар – делът на населението на възраст 65+ е само 21,2% и е най-ниският в страната след столицата.

Това се дължи на привлекателността на този регион за трудовата миграция от вътрешността на страната. Механичният прираст на населението през 2022 г. е бил 7,7 промила и е най-високият в страната, а в Несебър е дори 64 промила.

Образователната структура на населението също е доста добра –

висшистите са 24,6% от населението

Постиженията на учениците са над средните за страната, като на държавните зрелостни изпити по български език и литература средната оценка е 3,73, а средният брой точки на изпита по математика след VII клас – 37,3 от 100 точки. По-добър резултат на това изпитване има единствено в столицата.