Най-новото поколение на системата за предупреждение при излизане от Volkswagen помага да се избегнат опасни ситуации при излизане от автомобила в градския трафик. Системата за подпомагане може да предупреди водача и пътниците за участници в движението, които се приближават към паркирания Volkswagen отзад. Системата може да разпознае велосипедисти, които често са сред най-уязвимите участници в движението. В допълнение към вратите на водача и предния пътник, системата за предупреждение при излизане осигурява защита и на задните врати. Новият ID.7, Passat и Tiguan са стандартно оборудвани с тази система за подпомагане. В Golf, ID.4 и ID.5, технологията се предлага опционално в технически различна форма.

Електрическият ID.7 е оборудван с най-високата спецификация на системата за подпомагане. Системата за предупреждение при излизане сканира зоната зад колата чрез два задни радарни сензора (отляво и отдясно в бронята) и информира пътниците за опасност, преди дори да се задейства дръжката на вратата. Ако участник в движението се приближава, LED светлина във външното огледало автоматично светва като първо ниво на предупреждение. Ако все пак един от бутоните за отваряне на вратата бъде натиснат, вратата също не може да се отвори за кратък период от време. Ако вратата все пак се отвори, прозвучава предупредителен сигнал. Освен това асистиращата система остава активна в продължение на три минути, след като Volkswagen е бил паркиран и изключен, за да обхване всички пътници, които излизат от автомобила.

Системата за предупреждение при излизане в Passat и Tiguan функционира по много подобен начин на ID.7. Тъй като и двата модела са оборудвани с механични ключалки на вратите, допълнителната функция за забавяне на отварянето на вратата от ID.7 не е налична.

Първият Volkswagen със система за предупреждение при излизане е сегашният Golf.