Голяма част от тях имат разрешение за строеж

100 млн. лв. очаква община Варна от Министерството на финансите за обезпечаване на 41 важни проекти за града. Предложенията са изпратени до институцията, очаква се те да бъдат оценени в рамките на бюджетната процедура за 2024 г.

Кметът Благомир Коцев обясни, че сумата отговаря на определения за града лимит от 100 млн. лв.

"Съгласно изискването да бъдат включени само проекти с етап на готовност издадено разрешение за строеж или готови за проектиране, общината изпрати 38 проекта за около 85 млн. лв. като добавка към вече депозирани от нас в министерството на финансите на 21 ноември други три проекта за около 15 млн. лв., които имаха разрешително за строеж", поясни Коцев.

Очакваните ресурси ще бъдат насочени към благоустрояване

на междублокови пространства в различни райони на града, проектиране и изграждане на паркове, основен ремонт на стари и изграждане на нови улици, тротоари и улични връзки.

В исканото финансиране е включено и изработването на проекти за улична мрежа и реконструкция на пътни артерии, проектиране и основни ремонти и десетки подлези във Варна, изграждане на буферни и етажни паркинги и други обекти от градската среда.

Ще се направи и реконструкция и ремонт на сграда към Художествената галерия, ще се изгради център за видеонаблюдение. Готовността на документацията на редица други проекти, необходими на Варна, не е достатъчно висока, поради което административният ресурс на общината ще се насочи към ускоряване на проектирането.

"Правим и невъзможното на почти денонощен режим, за да осигурим финансиране поне на тези обекти, които са проектирани или са с разрешение за строеж, но те са доста малко", коментира още кметът.

Според бившия кмет Иван Портних той и екипът му са оставили в наследство много проекти с вече осигурено финансиране от общинския бюджет още през 2021 и 2022 г., както и с избрани изпълнители, част от които в начална фаза на реализация, за други предстои откриване на строителни площадки.

Това Портних заяви като отговор на изказването на Коцев, че намира общината с недостатъчно готови за финансиране проекти.

Иван Портних заяви, че ще подкрепи всяко добро решение за града, и припомни на Коцев за още готови проекти, които могат да бъдат подадени за финансиране - изграждане на новата сграда на библиотеката, за която има готов проект и разрешение за строеж, строителството на новата сграда на Математическата гимназия, за което има осигурен терен, както и идейна концепция и договор за проектиране, изграждане на горнопоясен колектор за над 60 млн. лв., който

да поема дъждовните води от високите части на града

и така наводненията при обилни дъждове в Гръцката махала и района на жп гарата да бъдат преустановени. За изграждане на подземен паркинг до Двореца на културата и спорта също има готов проект, допълни бившият кмет.

Готови са проекти, които в момента се съгласуват, за пречиствателни станции в селата Константиново и Звездица – за по над 15 млн. лв.