Японската корпорация "Мицуи" е решила да изтегли служителите си от руския газов проект "Арктик СПГ-2", съобщи японският в. "Санкей", позовавайки се на източници.

Съвместното дружество на "Муцуи" с японската ДЖОГМЕК се очаква да запази дяловете си в проекта, посочва изданието, цитирано от Ройтерс.

Руският в. "Комерсант" съобщи, че чуждестранните акционери са замразили участието си в проекта заради санкциите, наложени срещу Русия, отказвайки се от задълженията си за финансиране и изкупуване на втечнен газ от арктическия завод "на зелено".

Китайските петролни гиганти Си Ен Оу Оу Си (CNOOC) и Си Ен Пи Си (CNPC) имат дялове от по 10 процента в проекта, който е контролиран с 60-процентов дял от "Новатек" – най-големият производител на втечнен природен газ в Русия.

Френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и японският консорциум също имат дялове от по 10 процента.

Според руското издание чуждестранните акционери са се позовали на форс мажор относно участието им в проекта.

Оттеглянето им означава, че сега "Арктик СПГ-2" ще трябва да бъде финансиран изцяло от "Новатек" и да продава газ на спотовия пазар.

Външното министерство на Китай днес разкритикува санкциите срещу проекта, допълва Ройтерс.

Според ведомството китайското участие не бива да попада под прицела на намеса или ограничения от трета страна.

Първоначалните инвестиции в арктическия комплекс се равняват на 21 млрд. долара. Проектът вече е изправен пред затруднения в набирането на средства заради санкциите, наложени от Запада на Москва заради войната в Украйна.

Европейският съюз също може да наложи ограничения върху доставките на руски втечнен природен газ, допълва специализираното издание naturalgasworld.com.

Втората фаза на проекта би трябвало да заработи догодина, а третата – да започне производство през 2026 година.

С трите производствени съоръжения общият капацитет на комплекса би трябвало да достигне 19,8 млн. метрични тона газ годишно и 1,6 млн. тона стабилен газов кондензат. Първите танкери с втечнен природен газ от завода се очаква да отплават през първото тримесечие на 2024 г., според "Новатек". Източници от бранша обаче посочват, че сега доставките могат да бъдат отложени поне до второто тримесечие на 2024 година.