Мащабна инвестиция за над 600 млн. евро от областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия се очаква да бъде осъществена в началото на 2024 г. в България.Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред БТА.

По думите му западноевропейски инвеститор, който има няколко производствени локации в Европа и опит в България, обмисля с държавата две възможности да ситуира производството си: в Северна България - около Русе или в района на Стара Загора.

Министър Богданов заяви, че това е един от основните трендове в Европа и е свързан с развитието на електрическите автономни автомобили, а България се позиционира в този сектор, с тенденцията, според "Аутомотив клъстер България", през следващата година приносът му в националната икономика да е между 10 и 12 на сто от БВП.

Предстоящата в началото на следващата година инвестиция е само едно от няколкото инвестиционни намерения за 2024 година, върху които се работи, уточни Богданов.

Според него 2023 г. е била успешна за България предвид случващото се в Европа и с оглед на навлизането на икономиките на Германия и Австрия в рецесия. Тази година брутният вътрешен продукт на страната бележи ръст от близо 2 на сто, а преките чуждестранни инвестиции само за първите десет месеца на годината отбелязват рекорд и достигат 3.4 млрд. евро, което е с близо 54 на сто повече спрямо същия период на 2022 г., посочва той.

Сред факторите, които допринасят за положителната тенденция, Богдан Богданов откроява - приетия държавен бюджет, наличието на редовен кабинет и твърдата заявка, че България работи по присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната.

По отношение на чуждестранните инвестиции през тази година министър Богданов отчете сред позитивните аспекти факта, че значителна част от печалбите на инвеститорите се реинвестират в държавата, което по думите му е ясен показател на възвръщащото се доверие към България. Той допълва, че реинвестираната печалба за периода януари-октомври 2023 г. е близо 2.8 млрд. евро, като посочи, че спрямо същия период на 2022 г. това е ръст от около 1.4 млрд. евро.

Новите инвестиции в България са основно в преработващата промишленост, значителен е ръстът на индустриалните инвестиции в Стара Загора, Русе, Шумен, Пловдив и др. - основно на западноевропейски компании - австрийски, германски и др.

А основният поток от инвестиции в страната са от Нидерландия, Белгия и Швейцария.