Полски фермери блокираха днес граничния пункт Медика на границата с Украйна, подновявайки протеста си, спрян преди Коледа, с настояване да си гарантират държавни субсидии за царевицата и да предотвратят увеличение на данъците, съобщава Ройтерс, като се позовава на "Полсат нюз".

Фермерите искат да получат писмени гаранции от правителството, че исканията им ще бъдат изпълнени. Те спряха протеста си на 24 декември след среща с министъра на селското стопанство Чеслав Шeкерски.

Според "Полсат нюз", които цитират лидера на протеста Роман Кондров, фермерите са доволни от хода на преговорите с правителството, но искат формално споразумение.

"Искаме двустранно споразумение", заяви Кондров на пресконференция. "Ако такова бъде сключено, протестът спира до изпълняването на нашите искания".

Полски шофьори на камиони и фермери блокират гранични пунктове с Украйна от началото на ноември с настояване ЕС да въведе реципрочна система за товарните превози, изискваща от украинските компании да получават разрешителни, за да работят на територията на ЕС, пише БТА.