Ако се очаква една технология да промени посоката на цялата автомобилна индустрия, това са батериите с твърд електролит. Те трябва да донесат издръжливост на електрическите коли, но и напълно да премахнат възможността от пожар. Производителят QuantumScape разкри, че батерията на компанията е показала отчилни резултати в тест, проведен от Volkswagen.

Прототипът на батерията премина през повече от 1000 цикъла на зареждане и остава почти нова, след като клетката запазва повече от 95% от първоначалния си капацитет. Изводът е, че това е еквивалент на 482 803 изминати километра без загуба на обхват. Според измервателната система WLTP пробегът на автомобилите с тези батерии ще бъде от 500 до 600 км.

QuantumScape обяви, че месеци тестове, проведени от лабораторията PowerCo на Volkswagen, демонстрират потенциала за производителност на твърдотелни литиево-метални батерии. Те трябва да позволяват по-дълъг обхват, по-кратко време за зареждане и максимална безопасност в сравнение с традиционните литиево-йонни батерии и други от следващо поколение, които се разработват в момента.