Средиземноморската диета с прясна риба, зеленчуци и зехтин е полезна за вашето здраве. От Ford твърдят, че нещо подобно може да е от полза както за следващата ви кола, така и за планетата.

От компанията не предлагат да напълните резервоара си с необработен зехтин вместо бензин или дизел. Ford смята, че маслиновите дървета могат да играят роля автомобилите да са по-екологични. Автомобилният производител проучва замяната на конвенционалните пластмасови облицовки с части, направени от смес от нарязани маслинови дървета и рециклирани пластмасови отпадъци.

Ford казва, че работата по подрязването на маслинови дървета всяка година произвежда 7 милиона тона зелени отпадъци и инженерите в Кьолн са открили, че използването на този материал в декоративните части може да ги направи по-леки и да им даде по-малък въглероден отпечатък.

Дървесният материал за проекта Compolive е получен от маслиновите горички на испанския раон Андалусия, които осигуряват 10 процента от световния зехтин. Прототипните части бяха направени от съотношение 40:60 на влакна от маслиново дърво и рециклирана полипропиленова пластмаса, която беше нагрята и шприцована до желаната форма.