"Ако над 95% от етажната собственост е изявила желание, сградите ще подлежат на допълнително точкуване", коментира програмата за саниране на сгради в "Денят на живо" бившият регионален министър арх. Иван Шишков. 

По думите му целта на програмата за саниране е сградите ни да получат максимална енергийна ефективност. Той обясни, че част от блоковете не са класирани и недоволството е заради това.

"Тук ясно трябва да се докаже каква ще е ефективността, спрямо дадените пари, а и какви емисии ще бъдат икономисани", допълни Шишков.

По думите му 35 точки носи отношението цена - постигнати резултати. "Ако два еднакви блока получават различни точки, то е защото има различни показатели. Във връзка с начина на постигане на енергийна ефективност, е важно каква ще е цената. Кметът я предлага, така предрешава изборът. Видът на отопление на блоковете също е от значение. Дали блокът се отоплява на ток или на парно има значение за вредните емисии. По-добре човек да даде 20% да се санира сградата му, ще получи икономически ефект, а и ще има полза за околната среда. Неправомерно издаваните енергийни сертификати са отговорност на лицензираните фирми. Липсата на инженерни кадри също е проблем", коментира той.

Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II" е удължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г. Документите по процедурата за кандидатстване остават същите като за Етап I. Новите срокове предвиждат сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в Община Русе до 9 февруари.

Със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост в Етап II ще се финансират до 80% от инвестициите за изпълнение на предписаните дейности при провеждане на енергийните обследвания. Останалите 20% от общия размер на средства трябва да бъдат осигурени от съсобствениците, за което те трябва да са взели решение на проведено от тях общо събрание.
Повече информация за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II" може да бъде намерена на сайта на МРРБ.