Парламентът прие единодушно и без дебат годишните отчети за дейността на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2020 г., 2021 г. и 2022 г., включващи и финансови отчети. В пленарната зала присъства генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Отчетите за дейността на Агенцията са внесени съгласно изискването на чл. 16 от Закона за Българската телеграфна агенция. В тях се съдържа информация за дейността на Агенцията, ролята на медийния пазар, международните контакти, финансовото състояние, функционирането на Националния пресклуб и мрежата от регионални пресклубове на БТА, се посочва в доклада на Комисията по културата и медиите в Народното събрание.

По закон БТА е единствен официален източник на информация от България и света за държавните институции. На тях Агенцията предоставя безплатно пакет информационни услуги, отбелязва парламентарната комисия.

Отчетът за 2020 г. е за периода на управление на Агенцията от предишния генерален директор Максим Минчев и беше одобрен със 109 гласа "за", без "против" и един "въздържал се".

За 2021 г. и за 2022 г. отчетите са в нов формат, в табличен вид и са посочени конкретните стъпки по конкретните дейности за постигане на пет стратегически приоритета: свобода, истина, знание, общност, памет, се посочва в доклада. Отчетите на БТА за 2021 г. и 2022 г. бяха приети единодушно със 120 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

БТА вече има кореспондент във всеки областен град в България. Извън страната доскоро имаше само един кореспондент в Брюксел. В момента има кореспонденти с пресклубове в Скопие, Анкара и Букурещ. Планът е да има такива в Белград и Атина. Отложено бе откриването на пресклуб в Белград, за да се открие такъв в Одеса. Благодарение на кореспондента в Украйна има информация какво се случва с нашите сънародници там. Стремежът е да се изпратят кореспонденти на места с големи български общности, се посочва в доклада на парламентарната медийна комисия.

Финансовите отчети на БТА представят информация за състоянието и изменението на активите, пасивите, приходите и разходите, изготвени при спазване на нормативните изисквания и счетоводната политика, като представят имущественото и финансово състояние на Агенцията, пише още в доклада.