Skoda се надява да пусне на пазара до две години малък градски кросоувър на цена около 20 000 евро, който ще се произвежда в Индия. Триото от концерна - Cupra, Volkswagen и Skoda, планират да сглобяват евтини коли, но моделите на ток, които ще базират на концепциите Cupra Raval и Volkswagen ID.2all, ще струват около 25 000 евро, докато този на чешката компания трябва да е с 5 хиляди евро по-евтин.

Шефът на Skoda Клаус Зелмер призна, че се работи върху електрически автомобил с цена около 20 000 евро. В случая с чешката марка това трябва да е малък SUV не само за по-слабо развитите пазари. За да може Skoda да намали продажната цена ще трябва да премести производството си в по-евтини дестинации. В случая Индия, която има огромен човешки потенциал. Но още по-важни са използваните технологии.

Според Зелмер батерията представлява до 40% от разходите за електрически автомобил. "И ако можете да намалите този брой наполовина, което според мен би трябвало да е изпълнимо, ще стигнете до подобна цена като колите с вътрешно горене", смята мениджърт.

Шефът на Skoda напомня, че не само те в момента се фокусират основно върху NMC клетки (никел-манган-кобалт), които предлагат достатъчна енергийна плътност за относително прилични пари. Въпреки това LFP технологията (литиево-желязо-фосфатни клетки) бързо излиза на преден план, която се отличава с много ниска цена, но в същото време има по-ниска енергийна плътност. Това обаче не би трябвало да е пречка при градските електрически автомобили.

Инженерите на Skoda искат да решат проблема с недостатъчния пробег, като подредят една клетка върху друга, което би осигурило достатъчен капацитет с разумните размери на батерията, които са необходими за един малък автомобил.