Слабата производителност в еврозоната, съчетана с повишаващите се заплати, би могла да забави връщането на инфлацията към заложената цел от 2 на сто, заяви днес високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Франс прес и БТА.

"Увеличението на производителността, което продължава да е слабо или дори отрицателно напоследък, изостря влиянието на сегашния силен растеж на номиналните заплати върху разходите за труд на единица продукция", каза Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ в реч във Флоренция.

Следователно "това увеличава риска компаниите да прехвърлят по-високите разходи за заплати върху потребителите, което би могло да забави връщането на инфлацията към заложената цел от 2 на сто", добави тя.

Съчетано със слабата производителност, увеличението на заплатите продължава да повишава разходите за труд на единица продукция и съответно цените. Това поражда риск от спираловиден ефект, от който се опасяват отговорните за паричната политика лица.

В този контекст "паричната политика на ЕЦБ трябва да остане ограничителна" и лихвите не бива "да бъдат коригирани предсрочно", заяви тя.

Преди да действа ЕЦБ иска да е "уверена, че инфлацията ще се върне трайно към средносрочната си цел". "Трябва да се избегне приемането на политика "стоп енд гоу" при лихвите, която да наподобява  случилото се през 70-те години на миналия век", според Изабел Шнабел.

Тя приветства споразумението от края на декември между 27-те страни членки за смекчаване на европейските бюджетни правила, което трябва да гарантира възстановяването на държавните финанси, без да се компрометират инвестициите.