Отговорът идва днес откъм парламента

Кой да е строител на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй”, се оказа още една тема, по която партиите в (не)коалицията се разминаха.

Да се преговаря за строител с една компания - класираната в късата листа “Хюндай”, настояват депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП-ДБ обаче искат да се включи и дъщерната компания на американската “Бехтел”, която е представила документи за опит и финансова стабилност на компанията майка. Мотивът е, че конкуренцията между поне 2 фирми ще доведе до по-добра цена и условия.

Bechtel Nuclear Power Company не беше класирана в късата листа, тъй като е дъщерна на “Бехтел” без капацитет. Нямала опит и финансови ресурси според оценителната комисия, създадена към “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” - компанията за двата ядрени блока.

В четвъртък в спора се включиха и лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски, които обвиниха ПП-ДБ, че

искат да спрат проекта за

нови ядрени мощности

Поводът бе, че двата проекта за решение на парламента - на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, не влязоха за гласуване в зала. На което Радослав Рибарски от ПП-ДБ отговори, че не е работа на депутатите да се месят в избора на строител на реакторите.

От добре осведомени източници “24 часа” научи, че точката ще е първа в дневния ред на парламента в петък. А по-голям шанс да се приеме има предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за преговори с един кандидат - “Хюндай”.

Начало на спора дадоха думите на министъра на енергетиката Румен Радев, който преди дни каза, че ведомството му няма да анонсира само един кандидат за строител. И обяви, че ще внесе доклад в парламента за това. Тогава ядрени експерти коментираха, че ще бъде включена и американската “Бехтел”.

В сряда на съвместно заседание на енергийната комисия и тази по околната среда депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза, че докладът на министър Радев за втори строител стъпва на предложение на оценителната комисия, нарекла се управляващ комитет, както и на писмо от “Уестингхаус”. Американската компания доставя двата нови реактора. В него се казвало, че

компанията работи съвместно и с три от

изпратилите писма за строител - “Хюндай”,

“Бехтел” и “Флуор”

Тъй като “Флуор” е била на загуба 3 години, нямало как да бъде класирана.

На заседанието Добрев и Станислав Атанасов от ДПС представиха своето предложение, внесено на 16 февруари в деловодството на парламента. То е да се преговаря само с “Хюндай”.

Добрев заяви, че единствена “Хюндай” има опит и изискваните финансови резултати. Той се спря и на условията към строителя - фиксирани цена и срок, който е 60 месеца за VII блок и 54 за VIII.

“Уестингхаус” трябва да сключат договор с “Хюндай”, за да може да се управлява добре проектът и да се знае кой носи отговорност, заяви Добрев пред двете комисии. Допълни, че има изискване и поне 30% от дейностите да бъдат извършени от български компании. Станислав Атанасов добави, че условията към строителя са тежки, но “Хюндай” е една от най-големите строителни фирми в света.

Оказа се обаче, че има и второ предложение - от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ - да се включи и “Бехтел”.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов припомни на депутатите, че VII и VIII блок са едни от най-важните проекти за икономиката ни и за националната сигурност. Каза още, че

договарянето при конкуренция с повече от

един кандидат ще доведе до по-добри оферти

За проект, който ще надхвърли 10 млрд. лв., било добре да се постигнат най-добрите условия. Николов заяви още, че и двете американски фирми - “Флуор” и “Бехтел”, са представили данните на компаниите майки като оборот, опит, печалби, финансови резултати. Това означавало, че те застават зад тях.

Теменужка Петкова - бивш енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ, контрира с въпрос на какво основание се иска включването на втори кандидат, след като е определен един потенциален изпълнител. Поиска да разбере и защо се предлага “Бехтел”, след като не отговаря на условията.

А Рамадан Аталай от ДПС попита защо, след като се прави компромис, не се включват и китайските фирми, също подали документи. Депутатите дори сверяваха минутите - в 17,59 ч на 20 февруари е излязъл докладът на министъра на енергетиката от ведомството му, а в 17,46 е заведено решението на депутатите за преговорите с двете фирми, за което те казват, че е на база на доклада.

След разгорещени дебати, включително и за правомощията на комисията, оценявала офертите за строител, проекторешението на депутатите от ПП-ДБ беше отхвърлено. Въпреки това обаче ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Експерти от високите етажи на енергетиката коментираха пред “24 часа”, че в Полша, където “Уестингхаус” и “Бехтел” ще изграждат нови ядрени мощности, решение за работа с тях е било взето от парламента. Затова са на мнение, че

за проект, който ще се изпълнява 15 г. и струващ

милиарди, трябва да има политическо решение

Проблем с ЕК при избора на строител, дори да се преговаря само с една фирма, България няма да има. Причината - процедурата не е по Закона за обществените поръчки, а страната ни избира партньор на “Уестингхаус”, с когото да подпише договор и да създаде консорциум за изграждането на новите ядрени блокове.