Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сключи с Министерството на енергетиката (МЕ) споразумение за оказване на консултантска помощ. По силата на договора екипи от Консултантската служба на ЕИБ ще подпомагат МЕ в подбора на инициативи за модернизиране на комплекса "Марица Изток", съобщиха от международната финансова институция.

Заедно те ще оценят и състоянието на комплекса, в това число и неговите преимущества като съществуваща инфраструктура и квалифицирана работна ръка. Оценката ще послужи за основа  на пътна карта за инвеститорите за прехода към по-чиста енергия. 

Консултантската подкрепа ще помогне на министерството да осигури прехода на комплекса в съответствие с икономическите и социалните потребности и правилата на ЕС, допълват от ЕИБ. 

От МЕ смятат да преобразят комплекса "Марица Изток", който е сред най-големите открити рудници за добив на лигнитни въглища в Европа с няколко въглищни електроцентрали, да запазят  работните места и да привлекат инвеститори. 

От ЕИБ сключиха по-рано днес други две споразумения за консултантска помощ – с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и с Министерството на иновациите и растежа (МИР). Съвместно с МОСВ от ЕИБ ще предоставят експертна подкрепа за ефективното управление и изпълнение на проекти в областта на водите, твърдите отпадъци и биологичното разнообразие. По линия на МИР ще се постави началото на пилотна програма за улесняване на достъпа на нововъзникващи предприятия в България до финансиране на ранен етап.