Предстои посещение в България през май на икономическия министър на Австрия Мартин Кохер

Пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство ще увеличи икономическата сигурност в региона и Европа. Това посочи заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов пред федералния министър на труда и икономиката на Австрия Мартин Кохер. Двамата проведоха среща по време на 13-тата Министерска конференция на върха на Световната търговска организация в Абу Даби, съобщиха от Министерството на икономиката.

По време на срещата Павлов и Кохер обсъдиха ползите за бизнеса, в това число и за австрийските инвеститори у нас, от пълното присъединяване на страната ни в Шенгенското пространство, възможностите за нови инвестиции у нас и организиране на посещение на австрийския икономически министър в България.

Заместник-министър Павлов запозна австрийския си колега с данни от икономически проучвания и анализи относно ефектите за бизнеса и гражданите от присъединяването на България в Шенгенското пространство. „Общият ефект от пълното присъединяване на България към момента се оценява на 1 милиард и 100 милиона лв. годишно. С всяка година на забавяне на пълното присъединяване бизнесът, опериращ у нас, и гражданите губят тези пари", заяви зам.-министър Павлов. Той изтъкна, че очакванията на бизнеса и на институциите са България и Румъния да бъдат изцяло приети в Шенген.

Основна тема бе и предстоящото посещение на министър Кохер в България през май. Той потвърди визитата си и посочи , че трябва да бъдат набелязани конкретни икономически сфери, в които двете държави могат да си сътрудничат и да подобрят икономическите си отношения. Кохер отбеляза, че в момента средата за инвестиране в България е много добра и австрийските фирми имат интерес да продължат да инвестират у нас.

Двамата обсъдиха още приемането на България в еврозоната и в ОИСР, като министър Кохер заяви, че България има пълната подкрепа на австрийската държава.

Зам.-министър Николай Павлов е на посещение в Абу Даби, където се очаква в последните два дни на 13-тата Министерска конференция на върха на СТО да се финализира пакетът от мерки, които държавите обсъждаха през седмицата.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията