Услугата е безплатна и ще засегне 750 предприятия

12 иновационни хъба ще помагат на бизнеса в иновативното му развитие, при това безплатно.

Това е една от новите мерки на Министерството на иновациите и растежа (МИР) по Програма “Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” (ПНИИДИТ), част от новия програмен период 2021-2027 г. 

Първите четири са подкрепени от Европейската комисия и имат 50% финансиране по Програмата “Цифрова Европа”. Другата част от средствата - 13,6 млн. лв., са осигурени по програмата за научни иновации. Очакванията са съвсем скоро да бъдат сключени договорите с тях.

За останалите осем ще бъдат инвестирани близо 52 млн. лв. За целта МИР отвори процедурата “Финансиране на избрани от Европейската комисия европейски цифрови иновационни хъбове, отличени с “Печат за високи постижения”, за която в момента тече кандидатстване.

Със средствата по мярката малките и средните предприятия ще получат достъп до най-модерните тестови и експериментални точки за валидиране на своите продукти и технологии. Ще имат възможност за развиване на иновационните си умения, както и достъп до знания и експертиза за защита на интелектуалната собственост, за намиране на инвеститори и др.

Добрата новина е, че около 750 фирми ще могат да се възползват от услугите на хъбовете без пари.

След като мине тригодишен период от стартирането им, ЕК ще направи оценка на ефективността и ако се установи, че хъбовете са от полза и интересът към тях не спира, може да се договори още финансов ресурс, за да не се наложи услугите да станат платени. 

  От ведомството обръщат внимание и на друго - ще бъдат регионално насочени, но ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.

Всички организации, които искат да се включат към новите 8 хъба, могат да кандидатстват до 16,30 ч на 18 март 2024 г. Проектните предложения се подават изцяло онлайн в системата ИСУН 2020.

Друга услуга, от която бизнесът може да се възползва в своята работа са Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност.

Чрез тях фирмите ще могат да използват достъпа до иновативни и модерни научни лаборатории, където работят само специалисти.

Подобно на хъбовете, компаниите ще могат да се възползват безплатно от тях, но чрез ваучерна схема, която предстои да бъде обявена от МИР.