Последните 23,6 км на аутобана получиха разрешение от ЕК, но засега само за едно платно. Другото тепърва ще се проучва

Последните 23,6 километра от “Струма” – между Кресна и Крупник, най-после получиха заветното “да” от Европейската комисия. На 1 март регионалното министерство оповести, че е получило одобрение за изнасяне на магистралата извън Кресненското дефиле. 

Става дума обаче не за цялото трасе,  а за т.нар. източен обход. При него движението от Кулата към София ще става по едно платно с 2 ленти за движение. За целта още през 2020 г. бяха проведени обществени поръчки, има избрани фирми и подписани договори. Стартирането на строителството, което трябва да продължи общо 50 месеца,

зависеше от разрешението, което сега дава ЕК

Финансирането е по програма “Транспорт”, проектът струва 1,170 млрд. лв.

Движението в южна посока според всички досегашни намерения ще е по съществуващия път през дефилето. Той ще стане платно на магистралата за движение в една посока – на юг.  

Срещу този вариант обаче се борят природозащитни организации, а и част от жителите на Кресна, Симитли и околните селища. Според тях трасето трябва напълно да се изнесе от дефилето., а сегашният път с колчетата ще се превърне в нещо като локален, който ще свързва околните селища, но няма да поема сегашния голям трафик. 

Това намерение също е било предложено за одобение от ЕК, става ясно от решение на кабинета за одобряване на постигнатите договорености с ЕК за напредъка на “Струма”.

Разговорите са били проведени на 8 февруари в Брюксел. От тях става ясно, че трябва да се възложат предпроектни проучвания за ново трасе от София към Кулата, като ЕК ни задължава всички алтернативи да се гледат по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.  Това означава две процедури, които могат да продължат между 6 и 9 месеца, а след като са готови, да се оспорят. Източният обход например претърпя обжалване и се забави с цели 4 г.

Другото условие на Брюксел е

да не се предприемат никакви действия по превръщането на сегашния път в платно на магистралата,

преди да се оцени въздействието върху двете засегнати защитени зони – “Кресна” и “Кресна - Илинденци”. За всякакви подобрения по съществуващия път също трябва да се правят оценки за въздействие върху околната среда.  

За ново трасе пътната агенция ще обяви този месец поръчка за прединвестиционно проучване. Стойността е 1,2 млн. лв., а срокът за изпълнение – 180 дни.  Избраната фирма трябва да разгледа възможностите, да извърши геоложки проучвания, да изясни връзките със съществуващата пътна мрежа и да посочи приблизителна цена за ново платно. 

Намеренията са, когато проучването бъде готово, да се кандидатства за европейско финансиране или да се търси от националния бюджет.  Което означава, че в следващите 5 г. пътят към Гърция ще е по сегашното шосе през дефилето.