Още над 3,2 млн. лв. за спрения проект за правителствен билдинг в София са върнати по сметката на "Монтажи" ЕАД, съобщиха от икономическото министерство.

Парите са възстановени след подписаното споразумение между ДКК и "Планекс - ГЕС" - консорциумът, избран за изпълнител на проекта за правителствен комплекс. Според документа ще има още едно плащане в размер на 9 млн. лв. най-късно до 31 май 2024 година.

В края на 2019 г. бе сключен договор между "Монтажи" и консорциума за строителни дейности на комплекса, който обаче после бе спрян. Държавната фирма преди това обаче е превела авансово близо 80 млн. лв. на изпълнителя.

След предприети действия от страна на министъра на икономиката Богдан Богданов за възстановяването на сумата, още през януари т тази година частното дружество плати първата част от 45 млн. лв.

По отношение на разликата между авансово получената сума през 2020 година и върнатите до този момент средства страните са се споразумели да продължат преговорите. Целта е да се намери механизъм и за останалата част от авансово преведената сума през 2020 г.

Това ще стане или чрез преговори и ново споразумение или по съдебен ред, като държавата има всички аргументи за възстановяване на платежните средства.