Австралийско изследване установи, че кораловите рифове могат да се възстановят от избелването, причинено от морските горещини, ако имат достатъчно време, предаде БТА по информация на Синхуа.

В проучването учени от Австралийския институт за морски науки (AIMS) и Университета на Западна Австралия (UWA) откриват цикли, през които броят на коралите се срива поради избелване, след което бавно се възстановява.

Избелването е процес, при който коралите изхвърлят симбиотичните водорасли, придаващи яркия им цвят, и живеещи в тъканите им. Това се случва поради топлинен стрес, причинен от повишаването на температурата на океана. Според Австралийския институт за морски науки продължителните или екстремни случаи на избелване могат да доведат до загиване на коралите.

В продължение на 30 години учените събират данни от отдалечените рифове Скот в Тиморско море между Австралия и Индонезия и установяват, че коралите могат напълно да се възстановят след избелване.

Кораловите рифове са сред екосистемите с най-голямо биологично разнообразие на Земята, като заемат по-малко от 0,1 % от площта на световния океан, но поддържат 25% от живота в световния океан.

Люк Томас, учен по коралите от австралийския институт за морски науки каза, че откритията дават надежда за кораловите рифове, включително и за Големия бариерен риф.

„Това говори за устойчивостта на тези екосистеми, тъй като им е присъща способността да се възстановяват", каза той в съобщение за медиите.

През март Управлението на морския парк на Голям бариерен риф и Австралийският институт за морски науки потвърдиха, че най-големият коралов риф в света и обект на световното наследство, преживява масово избелване за пети път в рамките на осем години в резултат на глобалното затопляне и климатичните промени.

Томас добави, че въпреки откритието, че коралите могат да се възстановят от избелването, изменението на климата се приближава до критична точка, в която рифовете няма да имат достатъчно време между събитията, за да го направят.

„Ако има повтарящи се нарушения и коралите не могат да се възстановят, тези екосистеми ще се сринат", каза той.

Изследването е едно от най-подробните проучвания за наблюдение на коралите, провеждано по света.