В тази графа смело запишете и хората, които ви губят времето

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Точно преди празниците, пък и по принцип, сте претрупани със задачи, непрестанно се притеснявате ще успеете ли навреме и качествено да ги изпълните.

Ясно ви е, че няма смисъл да говорите с шефа. Той нищо не може да отмени или да разсрочи, защото всичко е спешно. И на колеги не може да възложи да ви помогнат, понеже всички са натоварени до краен предел. Ако идете да се оплаквате, само ще се покажете като човек, който не оценява правилно напрегнатия момент. Може даже да не срещнете съчувствие, ами гняв - той и шефът е в стрес, нали отговаря за всичко.

Помогнете си сами, като отделите половин час, за да помислите правилно ли сте организирали собствената си работа. Може да забележите една често срещана грешка - че не сте премахнали излишното.

Във всяка задача има детайли, без които спокойно може да се мине. Понякога не ги виждате, защото сте влезли в рутина, свикнали сте така да действате и не можете да излезете от матрицата. Но сега се налага, за да предотвратите опасността от провал.

Когато имате достатъчно опит, познавате добре работата и си поставите за цел, можете да видите какво да премахнете. Резултатът ще е същият, но ще го постигнете по-бързо и с по-малко усилия. Нарича се ефективност.

Освен това помислете дали не сте перфекционисти. В много случаи точно по тази причина служителите се чувстват пренатоварени. Просто шефът, който е разпределял задачите, не е допускал, че вие толкова ще се престаравате в изпълнението им.

Ако сте от съвестните хора, твърде вероятно е да сте поели върху плещите си и онези части от работата по конкретния проект, които трябва да свършат други колеги. Не като помощ за вас, а като свои служебни задължения.

В управлението има такова понятие - делегиране. То не е само за началници, които трябва да дават права и отговорности на подчинените си. Всеки човек, на когото му се налага да работи в екип, трябва да разпознава какво може да свърши сам и какво трябва да свърши негов колега.

Ако например за изпълнението на задачата ви е нужна някаква финансова справка, няма смисъл да я правите сами, ровейки из стотици отчети. От счетоводния отдел могат да ви я направят много по-бързо и качествено.

Колежката вероятно ще се нацупи, че сега и с това трябва да се занимава. Но вие бъдете категорични, щом това й влиза в служебните задължения. Дайте й, разбира се, достатъчно време. Но не се товарете сами, нищо че можете да си направите справката. Вие можете и да почистите офиса, но не го правите, нали, за това си има хигиенистка. Макар че сравнението е грубо, мислете така - всеки трябва да си изпълнява своята част от задачите, защото иначе цялото ще зацикли.

Дори да сте убедени, че вие ще си свършите по-качествено някоя работа, която по принцип е задължение на друг колега, не се нагърбвайте с нея. Тя не е предвидена за вас като време и ресурс. Като я поемате, сами сте си виновни. Няма какво да се оплаквате от пренатоварване.

За стреса ви може би има още една причина - допускате колеги да ви губят времето. Често се случва от прекалено добро възпитание и любезност. Биляна от съседния отдел ви се обажда по служебен въпрос, но понеже се е ядосала на шефа си, ви се оплаква 5 минути. Иван има нужда от помощ и ви виси над главата, за да го посъветвате как да се справи.

Трябва да се научите учтиво, но твърдо да отклонявате такива хора. Ако Биляна ви е приятелка и не е плаче истерично заради скандал с шефа си, отложете оплакванията й, предложете през обедната почивка да се видите, за да ви разкаже какво се е случило. На Иван помогнете, ако ще стане бързо. Ако той има навика да злоупотребява и да ви кара да му вършите работата, директно му откажете.

Задължително е да оттиквате и онези токсични личности, които съществуват във всеки офис - мрънкала, клюкари, самохвалци, служители без достатъчно ангажименти, търсещи компания. Освен че ви губят ценни минути, те вероятно и ви напрягат с черногледството, злобарщината или самовлюбеността си.

Макар че са хора, смело ги сложете в графата "излишно" и ги зачертайте. Ако им позволите да ви занимават със себе си, ще ви се налага всеки ден да оставате след работно време, за да си свършите собствените служебни ангажименти.

Фокусирайте се върху важното, за да намалите стреса. В противен случай рискувате заради него да допуснете грешка, колкото и много усилия да полагате.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Само "Еврика" не стига за успех, като ви осени идея в работата

Грешно, по-грешно, най-грешно, "Не си прав, шефе"

Въпроси, с които да впечатлите новия шеф

Когато началникът ви обикне миг преди да го напуснете

Конкретни стъпки, за да ви признаят за авторитет в работата

Спестовни хитрини, ако имате шеф, който смуче време

8 роли в екипа извън длъжностната характеристика - коя сте припознали и води ли към успех

Самолюбие не е мръсна дума, помага за успех в работата

Неочаквани беди от шеф визионер и от микромениджър

Как синдромът на късмета влияе на успеха в кариерата