В наредба разписват правилата за поръчки, за да няма манипулации

Даването на твърде кратки срокове за подаване на оферти при обществени поръчки, финансирани с европари, ще се счита за сигнал за нагласени търгове. Тогава ще има възможност 100% от парите да бъдат спирани.

Това предвиждат промени в наредба, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство. Като пример за кратък срок се дават 5 дни, в които могат да се подават оферти от кандидатите за изпълнители.

Наредбата подробно описва кога  дадена поръчка се приема за направена по правилата и кога се налагат финансови корекции. Например пускане на търг, без да се публикува информация за него, също ще води до 100% спиране на парите.

Санкции има и при изкуствено разделяне на поръчка

на части, за да се слезе под прага, който изисква публично наддаване.

Ако възложител заложи в условията различни ограничения, като например липса на неограничен, пряк и безплатен достъп до документацията, ще бъде санкциониран с 25% от отпуснатите пари.

С финансови корекции ще бъде наказван и незаконосъобразен избор на процедура с договаряне или състезателен диалог. Санкцията при   подобен казус  също  може да стигне до една четвърт от сумата по поръчката.

С 10% ще се раздели възложител, който не е осигурил еднакво третиране на всички кандидати по време на преговорите. Ако това е довело до възлагане на поръчката на участник, различен от този, който е следвало да бъде избран за изпълнител, сумата стига до 25%.

Промените в наредбата предвиждат санкции до 25% от финансирането и ако възложител е отстранил участник или е

въвел критерии, които да облагодетелстват едни и да дискриминират други кандидати

Дава се пример за нелоялни практики - когато към момента на подаване на офертата се въвежда изискване кандидатите да са установени или да имат представител, да притежават опит или професионална компетентност или оборудване в страната или региона.  Подобни изисквания трябва да бъдат добре обосновани и е задължително да има опцията за еквивалент на тези изисквания, за да има конкуренция.

Няма да има финансови санкции, ако в процедура има поне минимална конкуренция от две или повече оферти.  Няма да има наказание и за критерии за технически спецификации, които не са дискриминационни.

Санкция обаче задължително ще има, ако критерии за подбор са използвани и като показатели за оценка на офертите.

Ако в хода на изпълнението на обществена поръчка се установи конфликт на интереси с въздействие върху резултата от процедурата, също ще води до 100% финансова корекция. Ако пък група от лица се споразумяват да повиши цените или понижи качеството на стоките, строителството или услугите, то корекцията тръгва от 25 и стига до 100.