Парламентът задължава правителството чрез министрите на финансите и енергетиката да направи всичко възможно за отпускане на 200 млн. на година за рекултивация на нарушените терени

По 200 млн. лв. от бюджета на година за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-изток"  гласува енергийната комисия в парламента. За 6 години това са 1,2 млрд. лв. Решението задължава Министерският съвет чрез министрите на финансите и на енергетиката да предприемат действия за осигуряване на тези средства за периода 202402029 година.

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, първият подпис е  на бившият енергиен министър Теменужка Петкова. В мотивите им пише, че с тези 200 млн. лв. на година от националния бюджет, мините ще могат да планират и да реализират мероприятията по затихване на въгледобивната дейност и възстановяване на нарушените терени. 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев, уточни, че тези средства се заделят от държавния бюджет, тъй като енергетиката е доста финансово обезкръвена. Мините нямали средства и затова трябвало да бъдат подпомогнати за рекултивацията.

Драгомир Стойнев от БСП попита дали ГЕРБ търси алтернативна заетост на миньорите, или има вариант тези пари да отидат в частни фирми, които да бъдат наети. Той поиска разяснение за механизма, по който ще бъдат усвоени тези средства.

Целта е предизборна, реагира зам.-председателят на комисията и депутат от ПП-ДБ Радослав Рибарски. Не е работа на Народното събрание да решава колко пари бюджетът ще дава на мините. До оня ден слушахме как няма пари във фискалния резерв, каза той и попита защо точно 200 млн. лв. на година, след като той е виждал в документи много по-големи суми. И той попита по какви програми и по какъв механизъм ще се дават и усвояват парите.  "Едни фирми отново ще вземат едни пари. Доста такива необмислени решения минаха през зала, реагира Рибарски. Той припомни, че тези средства не са  предвидени в бюджета.

Искра Михайлова от "Възраждане" заяви, че тяхната група ще подкрепи това решение и припомни, че този проблем е бил коментиран в началото на годината от бившия енергиен министър Румен Радев. Тя също смята, че сумите са много по-големи. С това решение оставал въпросът и за противоречията в териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които са фиксирали два вида рекултивация - единият с цел земеделия и горски фонд, а другия - за индустриални нужди.

Михайлова се съгласи, че това решение е заради предизборната кампания, но не само, а и заради протеста на енергетиците от Маришкия басейн утре. Тя също поиска гаранция, че тези рекултивации ще бъдат извършени от самите мини, а няма да бъдат преотдадени на частни фирми.

Росица Кирова от ГЕРБ, която също е сред вносителите, поясни, че какъв вид рекултивация ще се прави, зависело от техническия проект. Според нея за пълното възстановяване на терените трябвали 10-15 години и в един момент то трябвало да започне, а дейността в мините затихвала и приходите намалявали. С това решение им се дава хоризонт, защото иначе те нямали средства за рекултивация на терените, на които да се вдъхне нов живот.

С мнозинство депутатите гласуваха решението, за да влезе то в зала в последните дни на парламента.