Ако актът бъде върнат, няма да има кой да го гласува отново и така пак ще останем без основни пътища, магистрали, тунели, жп линии, 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Екологични неправителствени организации засипват с жалби президента Румен Радев - притискат го да наложи вето на промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Като част от неговите разпоредби на 19 април в Народното събрание минаха и поправките в Закона за опазване на околната среда, с които се връща отново едноинстанционното обжалване на оценките за въздействие върху околната среда(ОВОС) пред Върховния административен съд за държавните обекти от национално значение. Такива са 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, ЖП линии и обектите от сигурността.

Всички те ще бъдат забавени или направо спрени, ако има такова вето, смята бизнесът. Този парламент няма да има време да гласува отново, въпреки че всички политически сили разбирали нуждата от едноинстанционно производство. И от първи юли т.г. ще влезе в сила законът, който връща две инстанции за обжалване, което означава влачене по съдилища около 5 години, понякога и повече.

През 2022 г., под натиска на бившите министър и заместник министър на околната среда и водите, Борислав Сандов и Тома Белев, които са от "Зелено движение" Народното събрание прие поправки в Закона за опазване на околната среда и върна двуинстанционно обжалване на ОВОС и Екологичните оценки на обектите от национално значение и тези от сигурността. Те трябваше да влязат в сила след 2 години - от 01 юли 2024 г. 

За да блокират поправките и да принудят президента Румен Радев да наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите, еколозите разпространяват неверни твърдения и заблуди, казват от бизнеса.

Те твърдят, че поправките не били само за държавните национални обекти, а и за всички частни проекти, включително и тези за златодобив, за кариерите и полезните изкопаеми. Нещо, което е абсолютна невярно. ОВОС на тези проекти винаги се е обжалвал на две инстанции.

Много браншови организации са изпратили становища до президента в подкрепа на законовите промени. Националният борд по туризъм дори говори за екологичен терор и злоупотреба на зелените с дадените им права, които унищожават перспективите на сектора.