Европейската централна банка (ЕЦБ ) не трябва да продължава да се фокусира само върху целта си да контролира инфлацията. Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон призова ЕЦБ да насочи своите усилия и върху целите на опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии от въглероден диоксид в атмосферата, когато определя своята парична политика.

Всички опити за разширяване на мандата на Европейската централна банка вероятно ще срещнат сериозна съпротива от страна на другите страни от еврозоната. Сред тях е и Германия, за която ценовата стабилност е от първостепенно значение, посочва Ройтерс.

Мандатът на ЕЦБ е формулиран в Договора за функциониране на Европейския съюз. В него се посочва, че централната банка на страните от еврозоната трябва да поддържа ценова стабилност, като в тази връзка тя се стреми към нива на инфлацията от 2 на сто на годишна основа.

От своя страна Управлението за федерален резерв на САЩ също се стреми към годишно ниво на инфлацията от 2 на сто. Сред целите на УФР са и максималната заетост на американския пазар на труда и поддържането на умерени дългосрочни лихвени проценти, предаде БТА.

"Вече не можем да имаме парична политика, чиято единствена цел е инфлацията", каза Макрон в реч в Сорбоната в Париж, посветена на Европейския съюз.

Той добави, че страните от еврозоната трябва да обмислят разширяване на мандата на ЕЦБ и да й поставят за цел постигането на икономика, която се развива в условията на отделянето на по-малко емисии от въглероден диоксид. Преходът към този тип политика допринася за структурата на ценовия натиск, посочва френският президент.

ЕЦБ се насочва към практики, благодарение на които паричната й политика да добие по-екологичен характер, посочва Ройтерс. Централната банка обсъжда придобиването на облигации, емитирани от компании, които замърсяват по-малко околната среда при своята дейност. Обсъжда се и предоставянето на стимули на банките, които отпускат заеми на такива фирми.