Вноските на задължените лица, съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месеците – от февруари до септември 2023 година биха били 637 826 114 лева, каза народният представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев пред членовете на т. нар. временна парламентарна комисия "Лукойл".

Това би станало ако вноските се бяха събирали при прилагането на Закона от неговото обнародване в брой 7 на Държавен вестник от януари 2023 г., каза Йордан Цонев.

Вноските са от преработватели на петрол с произход от Русия. Данните са от Министерството на икономиката и са получени във ведомството от агенция "Митници", уточни той.

Подробна информация за преговорите на България с ЕК за дерогацията на преработката на руски петрол депутатите могат да получат от МС, министерството на външните работи или от посланика на България в Брюксел. В преговорите Министерството на финансите не участвало, каза пред членовете на комисията Людмила Петкова, вицепремиер и министър на финансите, предаде БТА.