Неочаквано, но в предпоследния работен ден на този парламент депутатите показаха, че могат да реагират адекватно на нуждите на бизнеса.

Точно преди 6 дни - на 19 април, министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с представители на всички организации от бранша. По неговите думи тогава те не са поискали пари, а съдействие да се приеме малка, но важна поправка в закона за чужденците. Според нея тримесечните визи, които се издават на работници от трети страни, ще могат да се удължават в България. Така ще се гарантира, че хотелиерите няма да останат без кадри в средата на сезона.

Милошев се обърна към депутатите и поиска те да приемат бързо промяната. И допълни, че това ще е жест към бизнеса. Те го чуха - в четвъртък текстът бе гласуван и на първо, и второ четене, като влиза в сила от понеделник. 129 народни представители гласуваха “за”, само 29 - “против”, нито един не се въздържа.

Ако не бяха приели поправката, хотелиерите бяха изправени пред следната ситуация - наетите чужденци от трети страни, които са готвачи, сервитьори, камериерки и други, идват у нас в началото на май. И точно в разгара на сезона - през юли, се налага да си тръгнат, защото за подновяването на визите се изисква да се върнат в страната, от която са дошли.

Уреждат се и неща като статута на здравните осигуровки за тези хора.

В четвъртък в Слънчев бряг Милошев заяви, че туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в сектора. “Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията - с 20%”, добави министърът.

Проблемът с кадрите по морето е повдиган многократно. Миналата година на форум в Бургас, организиран от БТА, бе посочено, че част от украинските бежанци у нас вече работят в туристическия бранш.

Сега Евтим Милошев ще трябва да реши и друг проблем за предстоящия летен сезон - този със спасителите на плажовете. На 7 април е била приета нова наредба за водно-спасителната дейност. В нея са заложени много изисквания, за които браншът все още не е готов, обясни министърът.

“Молбата на сектора е, ако е възможно, изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се, това ще създаде правен казус, защото тя е приета, а предходната вече няма действие. Ще обсъдя темата с министъра на здравеопазването Галя Кондева”, допълни Милошев.

Той очаква 15 на сто ръст на туристите това лято, като Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, от които се очакват посетители по българското Черноморие. При британските туристи щяло да има увеличение с 15-20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелци няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, допълни Милошев.

Евтим Милошев: Това не е мой успех, а на гражданското общество

- Г-н Милошев, как се случи толкова бързо да бъдат приети промени в закон, който ще улесни туризма у нас?

- Много е важно първо да кажа, че това не е мой успех, а на гражданското общество, защото хората, които работят в туризма, имаха нужда от тази промяна в действащия закон. А народното представителство, което представлява техните интереси, го прие и го направи супер екстремно в контекста на нуждата от идващия летен туристически сезон, който представлява 70% от туризма в България.

- Тези промени отнасят ли се за сегашния сезон, или ще са за следващия?

- Законът има незабавно действие, така че ще заработи още през този туристически сезон.

Тази тема има два аспекта. Единият е, че консулствата ни в трети страни работят бавно, защото нямат капацитет, тъй като през годините не са имали такъв трафик. Говоря за консулствата ни в Делхи, Индия и в Казахстан. Затова говорих с Външно министерство и с консулския отдел, които поеха ангажимент да командироват допълнително служители.

Това е едната част от проблема. Другата е с работните визи на чужденците у нас. От март в Народното събрание има Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Той засяга много неща, там са над 60 параграфа.

- Вие как успяхте да то придвижите за няма и седмица?

- Това, което се случи, е, че говорих първо с председателя на НС Росен Желязков, когото днес отстраниха, после с Радомир Чолаков от правната комисия, с Маноил Манев, председател на комисията за национална сигурност?. Тази комисия е водеща за този закон.

С оглед на това, че тази седмица парламентът приключва, а законът още не беше излязъл от комисия, това изглеждаше като налудничава идея.

Но в крайна сметка с тези разговори, може би защото не съм част от тази система, по-скоро съм външен човек - допреди две седмици бях от страната на работодателите, и си казах: Хайде да опитаме, това е много важно за сектора, за бизнеса. И те го разбраха, но казаха, че нещата не се случват по този начин.

В събота и неделя асоциациите написаха писмо, че това е много наболял въпрос и молят парламента да го приеме. В крайна сметка магията се случи. Извадиха се тези два параграфа, които се отнасят за 90-дневната виза. В момента, след 90 дена като изтече работната виза, чуждестранният работник от трета страна трябва да отиде там, където му е издадена, за да му я подновят, и да се върне. А от днес вече може тук на място да му се поднови и един работник, който е дошъл от Индия или от Непал или от Бангладеш, след 90-ия ден може тука да му се поднови и той да остане, защото сезонът не е 90 дни.

Другото е за виза Д, която е 9-месечна. По издаването й отпадат условия, които улесняват издаването, а след изтичането й работниците може да останат в страната на друго основание, което досега не беше възможно.

Това наистина са изключителни улеснения по отношение на сезонните работници от трети страни.

- Как така промените бяха приети и на първо, и на второ четене? 

- Направиха го в един ден.  Във вторник се събра извънредно комисията по национална сигурност, където единодушно го гласуваха. В сряда единодушно го гласува комисията по туризъм. Днес влезе в пленарната зала, мина на първо четене, а после г-н Манев, председателя на комисията по сигурност, предложи поради спешността и важността на темата да мине и на второ четене по чл. 77 от конституцията. Депутатите гласуваха за, промените минаха на второ четене и законът беше приет.

Всичко това от петък до днес. Затова казвам, че това е най-яркият пример за това, че сме гражданско общество. Защото гражданите имаха нужда от това нещо. Написаха декларацията в събота и неделя, в понеделник я входираха и народното представителство откликна на молбата им.

Това е голям знак, че по този начин може да се случват нещата.

- Докато разговаряме, вие пътувате. За къде? 

- Влизам във Варна. Сутринта имах среща с кметовете по Южното Черноморие плюс всички регулаторни служби - РЗИ, РИОС, РДНСК, полиция, за да се види готовността. А следобед в Слънчев бряг имах среща с хотелиери, ресторантьори - огромна среща, където те казваха за проблемите си, какво ги мъчи. И докато говорихме, им казах, че в момента законът влиза в пленарната зала. И всички много се радвахме.

Това няма да реши проблемите, но много ще помогне. Защото това е проблем от години. На първо място е продиктуван от това, че няма достатъчно българска работна ръка. Второ, това е, защото имаме демографски проблем в държавата. Но след като сме в тази ситуация, единственият вариант е да се внася работна ръка. В съседните държави тя вече е твърде скъпа, за да удовлетвори нуждите на нашия пазар. Затова вече внасяме работна ръка от трети страни от Средния Изток - Таджикистан, Непал, Индия, Бангладеш. Пазарът има нужда от това нещо. Толкова много депутати ми се обадиха да ме поздравят заради ентусиазма. А магията стана може би защото не съм системен играч. Нови цели - наредбата за водно-спасителната дейност. Следващата много голяма задача.