Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве  ще бъде открит в структурата на Аграрния университет - Пловдив, реши правителството.

Целта му е да предлага иновативни решения и технологии, свързани с безопасността и устойчивостта на агро-хранителните системи за производството и тяхната адаптация към климатичните промени, продоволствената сигурност, дигиталната трансформация и развитието на кръговата биоикономика.

Основното звено на Института ще осъществява теоретични, експериментални и приложни изследвания в рамките на научноизследователска платформа за системни иновации и технологии в областта на растителното и почвеното здраве.

Ще се извършва и научноизследователска, консултантска и популяризаторска дейност в съответствие с три подобласти на приоритетната тематична област „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии" от Научно-иновационната стратегия за интелигентна специализация (2021 -2027) на България.

Институтът за иновационни технологии за растително и почвено здраве ще обединява работата на изследователски групи в четири направления: ,,Растително и почвено здраве и безопасност за земеделската продукция", ,,Продоволствена сигурност и устойчиви агро-хранителни системи", ,,Иновации и дигитална трансформация на агро-хранителния сектор", „Агро-хранителни системи и кръгова биоикономика".