Затварят игралните зали в населени места с под 10 000 души

Рекламата на хазарта се забранява във всички медии - това гласуваха депутатите окончателно и единодушно на извънредно заседание във вторник.

Забраната влиза в сила 3 дни след обнародването на новите текстове в Закона за хазарта и се очаква да действат още от Разпети петък.

Дебати в парламента нямаше. Решението дойде въпреки становищата на медийните браншови организации и на хазартните оператори, че

тази забрана ще доведе до бум

на нелегалните залози

Подобни примери има в много държави с въведени крайни рестрикции. Срещу забраната се обявиха и от най-голямата работодателска организация КРИБ. Против бяха и спортни федерации, защото ще загубят сериозно финансиране. Преди окончателното гласуване до парламента бяха изпратени 22 становища от различни организации, които аргументирано изразяваха опасенията си и настояваха за обсъждане на промените.

Въпреки това рекламата на хазарт във всякаква форма се забранява за телевизия, радиа, печатни издания и електронни сайтове.

Изключение има само за тотото, защото то задължително разпределя печалбите си за спорт и култура, а не се разпорежда с тях по своя преценка като частните оператори.

Реклама може да има и върху

билбордове,

които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. На тези реклами трябва да има надпис, че хазартът носи риск от развиване на зависимост и е забранен за лица под 18-годишна възраст. Не може да има числа като бонуси и печалби например. В наредба на здравното министерство ще се опишат допълнителни рестрикции, които засягат залаганията.

В наредба на здравното министерство ще се опишат допълнителни рестрикции, които засягат залаганията.

За незаконна реклама на хазарт ще следи Съветът за електронни медии.

Той ще предава случаите на Националната агенция за приходите, която ще води административно наказателното производство, ще налага предвидените санкции и

ще спира и сайтове, в които

има реклама

А санкциите за забранена реклама са от 30 хил. до 50 хил. лв., за оператор на хазартни игри, а за тези, които я публикуват, излъчват или разпространяват – от 10 хил. до 30 хил. лв. За физически лица глобите са между 5 хил. до 10 хил. лв.

Депутатите решиха още да не се отварят игрални зали в населените места с под 10 000 души.

Първоначално предложението бе за под 5000 души. Тази забрана влиза в сила след 3 години, за да имат време операторите да отговорят на новите изисквания.

Според данни на финансовото министерство с новото изискване

ще бъдат затворени 104

игрални зали

Забранени са и преводи към сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години с пощенски запаси и ваучери.

А за да се пресекат схеми за неплащане на данъци, бонусите вече ще се приспадат от печалбата за облагане.

Всеки, който по своя воля е влязъл в списъка на хазартно зависимите лица и няма право да посещава казина и игрални зали, ще се отписва с писмено заявление, но не по-рано от един месец след включването. Към административното наказание за собственици, които допускат в залите си зависими лица, се добавя и отнемане на лиценз при трето нарушение.

В момента наказанието е глоба от 5 хил. до 20 хил. лв. и не предвижда лишаване от разрешително.

Не могат да залагат хора, които вземат

социални помощи

С наредба ще определят колко време да се играе в сайт и какви може да са максималните загуби

В игрални зали няма да се допускат хора, които получават социални помощи, гласуваха още депутатите. При отпускането им от Агенцията за социално подпомагане ще дават информация за тази ограничения. Няма да се допускат и лица с психични разстройства или поставени под запрещение.

Тези хора по служебен път ще бъдат вписвани в регистъра на зависимите, за да е ясно на хазартните оператори, че не трябва да им дават право да залагат. Най-малко веднъж месечно от НАП ще опресняват този списък. Когато изтече срокът на получаване на помощите, хората ще бъдат махани от списъка автоматично пак от НАП.

В наредба на здравното министерство ще се разпишат още ограничения, които да свият допълнително рисковото поведение, особено на малолетни. Някои от тях ще включват максимален престой в един сайт, максимален размер на загубите за определен период, както и максимален размер на залозите по видове игри.

При обсъжданията на тези мерки в бюджетната комисия бе даден пример, че във Великобритания има максимален размер на един залог, ограничена е и възможността да се играе в сайтове след 22 ч, защото тогава хората по-често са под въздействие на алкохол.