Още не е ясно кога промените влизат в сила 

Юридическият екип на президентството разглежда приетите изменения в Закона за хазарта, за да излезе със становище дали да се наложи вето за тях, или не. Това обяви в понеделник президентът Румен Радев. Той допълни, че

прибързано законодателство невинаги води до нужния резултат

С промените в закона депутатите забраниха рекламата на хазарт във всички медии. Забраната влиза в сила 3 дни след обнародването на новите текстове в Закона за хазарта. Още обаче не е ясно кога ще стане това, защото президентът не е подписал указа за обнародване на промените в “Държавен вестник”.

Решението за забрана на рекламата на хазарт бе взето въпреки становищата на медийните браншови организации и на хазартните оператори, че това ще доведе до бум на нелегалните залози. Подобни примери има в много държави с въведени крайни рестрикции.

Срещу забраната се обявиха и от най-голямата работодателска организация КРИБ. Против бяха и спортни федерации, защото ще загубят сериозно финансиране. Преди окончателното гласуване до парламента бяха изпратени 22 становища от различни организации, които аргументирано изразяваха опасенията си и настояваха за обсъждане на промените.

Изключение за рекламата има само за тотото, защото то задължително разпределя печалбите си за спорт и култура. Реклама може да има и върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. На тези реклами трябва да има надпис, че хазартът носи риск от развиване на зависимост и е забранен за лица под 18-годишна възраст.

За незаконна реклама на хазарт ще следи Съветът за електронни медии. Той ще предава случаите на НАП, която ще налага предвидените санкции и

ще спира и сайтове, в които има реклама

А санкциите са от 30 хил. до 50 хил. лв. за оператор на хазартни игри, а за тези, които я публикуват, излъчват или разпространяват – от 10 хил. до 30 хил. лв. За физически лица глобите са между 5 хил. до 10 хил. лв.

Депутатите решиха още да не се отварят игрални зали в населените места с под 10 000 души. Тази забрана влиза в сила след 3 г. Според данни на финансовото министерство с новото изискване ще бъдат затворени 104 игрални зали. Забранени са и преводи към сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години с пощенски записи и ваучери.

Всеки, който по своя воля е влязъл в списъка на хазартно зависимите лица и няма право да посещава игрални зали, може да се отписва не по-рано от един месец след включването. Към административното наказание за собственици, които допускат в залите зависими лица, се добавя и отнемане на лиценз при трето нарушение.

Хора, които получават социални помощи, няма да имат право да залагат. Ще има и наредба, която да определя колко време може да се играе в сайтове и ще слага таван на загубите.