Обемът на продажбите на дребно във Великобритания се е понижил с 4 на сто през април спрямо година по-рано на фона на дъждовното време в страната и на факта, че тази година почивните дни около Великден за католици и протестанти бяха още в края на март. Това сочи проучване на британския консорциум за търговия на дребно (BRC) и компанията за одит и финансови консултации Кей Пи Ем Джи (KPMG), предаде БТА.

По-ранният католически Великден е станал причина за необичайно големи по обем продажби на дребно през март, за разлика от април.

Дори и при отчитане на сезонните фактори, ръстът на продажбите на дребно през март и април във Великобритания е бил само 0,2 на сто, под средното за подобен период равнище от 0,5 на сто, посочват авторите на изследването.

Продажбите на хранителни продукти са се увеличили с 4,4 на сто на годишна основа при скок от 9,8 на сто през април 2023 г. При групата на нехранителните стоки е отчетен спад в размер на 2,8 на сто.

При дрехите, обувките, както и при стоките за дома и градината, които традиционно се радват на засилен интерес от страната на британските потребители през пролетта, е регистриран спад на продажбите на дребно. Според анализатори на пазара това се дължи на мрачното и дъждовно време в редица райони на Обединеното кралство през април.

Продажбите на техника са отбелязали лек ръст, тъй като потребителите се ориентират към по-модерни компютри, мобилни телефони и други устройства, сочи проучването.