Астронавтите вече ще могат да чатят. Това е първа стъпка към колонизацията на земния спътник

Да си чатиш на Луната и да стриймваш от Марс, може съвсем скоро да е напълно постижимо. 

Проектът е общ за НАСА и “Нокия”,

които в сътрудничество са се заели да изградят мобилна мрежа на Луната, за да се улесни строителството на селища за дългосрочно човешко присъствие на земния спътник, а след това и на други планети.

За проекта е известно, че реализацията му ще започне още тази година, като оборудването, нужно за изграждане на 4G мрежата, ще бъде превозено до Луната с ракета на “Спейс Екс” – частната космическа агенция на милиардера Илон Мъск. Датата на изстрелването все още не е уточнена, но е най-вероятно полетът да бъде насрочен за октомври, когато са най-благоприятните условия за него. Системата ще бъде разположена на южния полюс на земния спътник и след това ще бъде дистанционно контролирана от Земята.

“Първото предизвикателство за пускането и функционирането на мрежата е наличието на подходящо за използване в Космоса клетъчно оборудване, което отговаря на изискванията за размер, тегло и мощност, както и да бъде разгърнато без техник”, казва пред Си Ен Ен Уолт Енгелунд, заместник асоцииран администратор по програми в Дирекцията за космическите технологии на НАСА. Не по-малко предизвикателство е, че оборудването ще трябва да работи в суровата лунна среда на екстремни температури и радиация.

Специалната космическа 4G мрежа се изгражда от “Бел лабс” – американско подразделение на “Нокия”, като се използват набор от готови търговски компоненти. Тя ще бъде натоварена на спускаем апарат на американската компания “Интуитив машинс” и след като бъде разгърната, ще свърже спускаемия модул чрез радиооборудване с

две превозни средства в роуминг, които имат специална мисия: да търсят лед

Една от машините, луноходът “Лунар аутпост”, ще изследва района, известен като Шекълтон кънектинг ридж (там е разположен лунен кратер, дълбок 4,2 км), докато автономният робот “Микро нова” ще се гмурне в кратерa, за да сканира отблизо за доказателства за лед на Луната. Улесняването на търсенето на вода ще е първата голяма задача на 4G оборудването.

Изображенията на лед - предавани обратно на спускаемия модул и след това на Земята почти в реално време чрез клетъчната мрежа - биха били първите в света. Лунният лед може да се използва за създаване на годен за дишане кислород и дори гориво, което в крайна сметка да се използва за стартиране на мисии до Марс от Луната.

За програмата “Артемис” на НАСА, която има за цел да върне астронавти на Луната през това десетилетие, клетъчната свързаност е безценна. В момента астронавтите разговарят помежду си по радиото, но НАСА иска лунна комуникационна система, способна да поддържа видео с висока разделителна способност и предаване на огромен обем научни данни, посочва Енгелунд.

“Възможността да комуникирате на Луната е от решаващо значение за “Артемис” – толкова важно, колкото всеки друг елемент на мисията като енергия, вода за пиене и въздух за дишане - продължава специалистът от НАСА. - В крайна сметка това усилие ще помогне за създаването на лунна комуникационна мрежа, която може да даде на нашите изследователи възможността да предават научни данни, да се свързват с контрола на мисията и да говорят със семействата си, сякаш вървят по улицата с мобилните си телефони.”

4G технологията е била предпочетена за Луната вместо по-новата 5G технология, защото е надеждна и стабилна, докато по-модерният ѝ събрат все още се внедрява. Мрежата обаче е проектирана да бъде надстроена до 5G в бъдеще, вероятно около 2030 г.

След като 4G и 5G бъдат налични на Луната, всеки астронавт на повърхността ще може да се свързва лесно и надеждно с роувърите, инструментите и останалите членове на екипажа. Всички данни, които се връщат на Земята, ще могат да бъдат изпратени с един-единствен линк. 

Разполагането на мрежата обаче няма да бъде никак безпроблемно

“Безжичните системи се сблъскват с редица предизвикателства при работа на лунната повърхност – обяснява пред Би Би Си главният изследовател на проекта Lunar 3GPP Реймънд Вагнер. - Екстремните температури и радиационната среда сами по себе си могат да причинят всякакви проблеми за електрониката от търговски клас. 4G и 5G системите са сложни от изчислителна гледна точка и здравото ѝ закрепване за лунната повърхност не е лесно начинание.”

Американската космическа агенция НАСА избрала “Бел лабс” като част от своята инициатива “Типинг пойнт”, поредица от партньорства с частни компании за разработване на технологии за бъдещи космически мисии. Това ги поставя в първостепенна позиция за ключови роли в бъдещата космическа икономика.

Научното звено “Бел лабс” получило безвъзмездна помощ от 14,1 милиона долара през 2020 г., а през януари финландският телекомуникационен гигант е бил предпочетен от Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ (DARPA) да започне работа по инфраструктура за комуникационни услуги, която в крайна сметка ще служи като

“рамка за лунната икономика”

“Бъдещата лунна икономика ще зависи в огромна степен от комуникационните технологии за събиране и анализиране на данни, споделяне на информация и поддържане и контрол на операциите - обяснява Тиери Клайн, президент на “Бел лабс солюшън рисърч”. - Това включва поддържане на полупостоянно или постоянно човешко присъствие на Луната, както и автоматизирани роботизирани операции за транспортиране, добив на ресурси, обработка на минерали и събиране на научни данни.” 

Функционирането на лунната 4G мрежа ще бъде подложено на проверка в продължение на няколко седмици. Амбицията в по-далечно бъдеще е подобна телекомуникационна система да бъде разположена и на Марс.

Има потенциални търговски ползи и за земните бизнес начинания. “Ако една мрежа може да издържи пътуването в орбита, след това да се разгърне и издържи сред вакуума на Космоса необичайно променящите се температури и космическата радиация, тя ще може да оцелее в най-суровите места на Земята - като полярни ледени шапки, пустини или крайбрежни водни платформи. Особено когато става въпрос за отдалечено внедряване, обществена безопасност, реагиране при извънредни ситуации, възстановяване след бедствие или отбрана, е много полезно да имате компактно мрежово оборудване с  малка площ, което може лесно да се транспортира и разположи навсякъде”, отбелязва Клайн.

Освен да върне отново хора на Луната десетилетия след мисиите “Аполо”, НАСА има намерение да изгради първата лунна база през 2028 г. и да установи постоянно присъствие там около 2030 г. С тази цел космическата агенция на САЩ е инвестирала до момента повече от 370 млн. долара в различни проекти. 

106 милиона долара са предназначени за т.нар. инициативна технология за иновации на лунната повърхност, която помага на хора и роботи да изследват повече от лунната повърхност. Това включва бърза система за безжично зареждане, източник на топлина и електричество, който може да издържи на екстремни температури, както и 4G мрежата, за която стана дума.

Други около 256 милиона долара са вложени в технологии за управление на криогенни течности - втечнени газове, поддържани при много ниски температури. Те са от съществено значение за установяване на устойчиво присъствие на Луната и за изпращане на хора до Марс.

“Заедно НАСА и частният бизнес изграждат набор от способности, за да поддържат устойчиво присъствие на Луната и бъдещи човешки мисии до Марс”, посочват от агенцията.

Част от бъдещата лунна комуникационна мрежа.
Част от бъдещата лунна комуникационна мрежа.