Германският министър на транспорта Фолкер Висинг изрази несъгласието си срещу евентуални европейски наказателни мита върху вноса на електрически автомобили от Китай, информира ДПА, цитирана от БТА.

"Ние не искаме да изолираме пазара, ние искаме да се конкурираме", е заявил Висинг пред германските издания "Щутгартер Цайтунг" и "Щутгартер Нахрихтен".

Германското правителство има интерес да гарантира, че германските компании продължават да генерират добавена стойност и остават конкурентоспособни в световната търговия, е казал още министърът.

"Ето защо искаме международна търговия, която се осъществява в справедлива и стандартизирана конкурентна среда, а не търговска война чрез наказателни мита", е добавил той.

Според Висинг това е от съществено значение за страна като Германия, която разчита в голяма степен на световната търговия.

"Ние произвеждаме за целия свят и искаме да продължим да го правим и занапред. По отношение на качеството на нашите продукти сме в отлична международна позиция", е обяснил германският политик.

От миналата есен Европейската комисия разследва дали произведените в Китай електрически автомобили се възползват от незаконни субсидии.

Според ЕК китайските електромобили обикновено са с около 20 на сто по-евтини от моделите, произведени в ЕС. Разследването може да доведе до налагане на наказателни мита върху китайския внос.