Над 30 на сто от електрическата енергия в световен мащаб се генерира от възобновяеми енергийни източници. Това сочи доклад, публикуван днес от изследователския център "Ембър" (Ember), предаде ДПА.

Делът на енергията, произведена от възобновяеми източници, е нараснал от 19 на сто през 2000 г. до над 30 на сто през 2023 година, съобщава БТА. Този ръст изцяло се дължи на увеличеното използване на вятърна и слънчева енергия, посочва ДПА.

"Благодарение на нарастването на дела на вятърната и слънчевата енергия, за първи път през 2023 г. над 30 на сто от електрическата енергия в световен мащаб е генерирана от възобновяеми енергийни източници", се посочва в съобщение до медиите, разпространено от "Ембър".

Делът на водноелектрическите централи (ВЕЦ) и на другите възобновяеми източници в общото производство на електрическа енергия е намалял през миналата година, се посочва в доклада.

"Ембър" предполага, че световното производство на електрическа енергия, генерирана чрез използването на изкопаеми горива, може да започне да намалява през 2024 година.