България е огромен помощник на Европа - помагаме с олово, цинк, мед и други базови метали. Това каза в студиото член-кореспондентът на БАН и бивш евродепутат проф. Владко Панайотов пред NOVA NEWS.

"Стратегическите суровини са решаваща тема, с която нациите преодоляват социалните и икономическите си проблеми. Страните, които имат технологиите, с които правят продуктите продаваеми, могат да се нарекат фактически богати. Те ще бъдат печеливши. Европа има технологиите, за да преработи суровини от Южна Америка и по-конкретно от Чили", смята той.

По думите му са нужни субсидии за разработване на Балкански център за преработка на електронни и електрически отпадъци. "Злато, германий, платина и паладий са сред стратегическиите метали, които чакат да дойде техния момент. В момента можем грубо да ги преработим и половината да останат неизползваеми, но не това е целта. При специално създадени условия чрез автоклавни технологии можеш да получиш всеки един елемент, който ти е нужен", обясни професорът.