За много крадци колата често не е основната цел. Вместо да откраднат целият автомобил, апашите решават да присвоят скъпи части, които после да продадат по-лесно. Сред най-желаните от години са катализаторите. Вече има и масови кражби на кабели и зарядни за електрически автомобили, резервни гуми, но се задава и нова мода сред крадците.

Мишена са автомобилите на Volkswagen, като последните няколко месеца са регистрирани десетки кражби на сензори за круиз контрол, пише авторитетният английски "Гардиън".

Сензорите, които струват около 1800 евро, са поставени зад емблемата на VW и се свалят лесно.

Жертви се жалват в групи в социалните медии, че смяната на сензора на "обикновен" VW Golf ще струва около 1800 евро.

"Почти всяка кола VW в нашия район, която има този сензор, е пострадала. Сензорът е много скъп и само дилърът може да го калибрира, за да работи във вашата кола", казва един от пострадалите.

Сензорът е ключов за адаптивния круиз контрол (ACC), тъй като измерва разстоянието до автомобила отпред и съответно регулира скоростта на движение.
Той обаче е лесно достъпен, защото се държи само от три винта.

"В интернет има видеоклипове, показващи колко лесно е да се откраднат тези сензори и въпреки това нищо не се прави. Нашата кола вече ни изпраща предупреждения за безопасност и VW ни каза да не я караме, докато не бъде поправена", оплаква се друг "ужилен" собственик.