Пуснаха предпоследните 38 км на влака стрела

Предпоследните две отсечки на влака стрела Пловдив - Свиленград с обща дължина 38 км бяха открити тържествено от премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски в неделя. Удостоверение за въвеждане в експлоатация получиха участъците Димитровград - Симеоновград и Любимец - гръцка граница.

Така за реализирането на втората фаза Първомай - Свиленград, на стойност 424 млн. лв. на целия проект, остава само 35 км отсечка от Симеоновград до Любимец. Борисов се качи лично в жп композицията, която пропътува недовършеното трасе.

Проектната скорост по релсовия път е 160 - 200 км в час. Парите за нови локомотиви и влакове в размер на 200 млн. лева ще бъдат осигурени чрез концесията на летище София догодина, увери премиерът. Търгът се пуска идния вторник, уточни министър Московски. В момента се работело по реконструкцията на жп пътя между гара Септември и София. Проектна готовност имало и за отсечките Мездра - Горна Оряховица, Русе - Варна и Мездра - София.

“Днес пускаме влака, който вдига 226 км и е със средна скорост от 170 км. Ще видите, че след около 2 години ще ходим на море или до Истанбул с високоскоростен интернет, докато седим в купето, но затова трябва да съберем още пари за нови локомотиви”, коментира премиерът.

Преди церемонията на жп гара Любимец Борисов откри ремонтиран с 2,4 млн. лева от държавния бюджет железен мост над река Марица в Симеоновград. Той подчерта, че борбата с контрабандата цели да пълни хазната именно за такива проекти.

В момента в държавата се санират 900 жилищни блока.

“Вече втори милиард се прави за санирането на жилищните сгради. Виждате как изглежда саниран блок и как несаниран”, допълни той. “Това са пари, подарък от държавата за всяко семейство. Средно между 8-10 хил. лв. на семейство струва”, каза Борисов.

В неделя бе представена и нова централизирана система за издаване на жп билети и резервации в реално време. Тя е достъпна онлайн и позволява купуване на билети от всяка точка в света. Има възможност за издаване на различни билети - стандартен за 1 или повече пътници, малка група, семеен билет и др.

Пътниците, качващи се от спирки, на които няма каса, могат да купят билет от кондуктора.

Всяко действие на служителите се записва и може да се проследи.