50 рисунки към 25 новели на Бокачо за италианско издание ще бъдат показани в столичната галерия "Ракурси"

Известният съвременен художник Ясен Гюзелев ще представи своите последни илюстрации, които са по произведението “Декамерон” на Бокачо, в столичната галерия “Ракурси” ул. "Хан Крум" 4А) от 10 май до края на месеца.

Те се показват за пръв път пред публика, след което предстои издаването им в книга от издателство Vicens Vives - Барселона. Така, че изложбата предхожда събирането на 50-те рисунки в изящен луксозен том, но българската публика може да ги види всичките предварително. Той е приключил работата в края на годината и е изпратил оригиналите на издателите да ги сканират. Сега ще дойдат за изложбата.

Брилянтната техника

на художника, вдъхновена от ренесансовото изкуство, е в хармония с литературния шедьовър на Бокачо. Ясен Гюзелев обяснява своята работа като опит да интерпретира всеки текст посвоему, да придаде атмосферата на епохата, емоциите, смисъла, вложен в произведението. За работите му са присъщи деликатен, майсторски рисунък, фин детайл и колорит.

За публиката Ясен Гюзелев е добре познат на световните ценители на илюстраторското изкуство със своите рисунки към “Алиса в Страната на чудесата”, “Алиса в Огледалния свят”, “Пинокио”, “Дон Кихот”, “Оливър Туист” и др. Според критиците художникът създава свой собствен приказен образен свят в света на автора. “Декамерон” е третата книга, която работи заедно с барселонското издателство. Предстои му интересен проект, съвсем различен от ренесансовата епоха. Издателите му предлагат да илюстрира пиесата на Хенрик Ибсен “Народен враг” - социална сатира, политически трилър и семейна драма.

“Да, сред рисунките за “Декамерон” има и доста пикантни, признавам. Но такъв си е текстът,

не мога да избягам

от него и да бъда

пуритан

Ще изневеря на Бокачо - казва Ясен Гюзелев. - Това не са исторически илюстрации. Исках героите да са с характери, да се усетят тези типажи с всичките им страсти - съблазън, алчност, злоба, завист, лакомия, секс, похот, лукавство, хитрост, интригантство - така, както ги е “хванал” с думите си авторът в своите новели. А аз ги разшифровам в образи.”

Обичайно издателите предлагат на художниците определени заглавия и те могат да избират. Гюзелев обаче се съблазнил от “Декамерон” - винаги се е изкушавал от хубавия текст. В изданието няма да бъдат всичките новели, а само 25 .

Художникът е добре подготвен за стила на епохата, за детайлите на костюми, прически, интериор, но пак му се наложило да порови из библиотеките. Пак подчертава - не търси 100 процента достоверност, търси внушението, ефета читателите да слеят рисунка с текст и да съпреживеят времето, епохата, страстите, да видят колоритните герои на Бокачо и с думи, и с щрих.