Поводите - изказване на премиера за скъпия руски газ и отношенията на митниците с "Лукойл"

Борисов: няма да има специален режим за "Лукойл", нищо, че Лавров е най-добрият дипломат

ВИКТОР ИВАНОВ,

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Посланикът на България в Москва Бойко Коцев е бил привикан в руското външно министерство в края на седмицата, научи “24 часа”.

От него е било искано обяснение защо България се държи враждебно към Русия. Коцев е бил привикан на беседа веднага след забележката на Бойко Борисов към руския външен министър Сергей Лавров да слуша по-внимателно какво говорим. Тогава премиерът Борисов направи забележка на руснаците, че продават най-скъпия газ на “православните братя и славяни - българите”.

Руското външно министерство е попитало посланик Коцев и защо българските митници тормозят компанията “Лукойл”. Повод им дало

оплакване на

българската

компания до

руската майка

заради съставени митнически актове.

Митницата е отказала на “Лукойл” да допусне извеждането за продажба на закупени от държавния резерв горива с платен акциз, без да са смесени с биокомпонент. Това нарушение на закона е провокирало действия на митницата спрямо “Лукойл”, който от своя страна възприема опитите на митницата да се спази законът като вмешателство в работата на руската компания.

“Не моите думи, фактите са такива - Русия ни продава най-скъпия газ. Да, има нота във връзка с проверките на митницата в “Лукойл”, потвърди премиерът Бойко Борисов, запитан от “24 часа” за срещата. И добави, че

българската

държава

проверява всички

петролни

компании - “и

“Шел”, OMV, и

“Еко”, но от тях

още не бил

получавал нота.

“В края на краищата народът иска евтино гориво, каквато му е себестойността, да не го лъжат и да е качествено. И ние като изразител на тази воля правим всичко необходимо”, непреклонен е Борисов. Не го разубеждавал дори фактът, че шефът на руската дипломация “Сергей Лавров е в момента може би най-добрият дипломат в света. Срещал съм се с него неведнъж. Изключителен дипломат - използва всяка възможност”.

Борисов подчерта, че когато руснаците направят инвестиция у нас, отива лично, открива я и ги поздравява. “Когато обаче проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя, за гражданина - качествено гориво, евтино, мисля, че никой не може да се сърди и да ни упрекне. Факт е, че откакто започнахме проверките, горивото доста поевтиня. А и мисля, че и в качеството има доста голямо подобрение”, отчете премиерът.

Руската дипломация използвала всеки случай да създава внушения. “Няма да се поддадем на тях. Винаги съм знаел, че и православната ни църква, и народът обича руския народ, както и самият аз. Но

едното е

история, памет,

признателност,

другото са

сметки”,

разграничи нещата в българо-руските отношения Борисов. И съвсем логично било, когато ни продават най-скъпия газ десетилетия наред, да не сме доволни и да търсим диверсификация и по-ниски цени.

“Има си правила. Ако аз сега се намеся и кажа на митниците: “Недейте го правете, защото руснаците са ми пуснали нота”, няма да мине и час и медиите ще попитат защо премиерът се меси в работата на една институция”, аргументира се още премиерът, запитан от “24 часа” дали все пак няма да позволи на “Лукойл” да продава необогатени горива от резерва.

Освен това Борисов вече си имал за обеца на ухото случая с Мишо Бирата: “Беше същата работа. А после с години се оправдавах защо съм се намесил. Митниците са решили, действат.”

Премиерът установил, че руснаците възприели митническите проверки срещу “Лукойл” като реакция на думи на Лавров. Истината обаче е, че те вървят от години и не са никаква тайна. “Изглежда, че самият Лавров не е чул, че в същия ден, когато сигурно са писали нотата, г-н Златев с газово-петролната асоциация внесе сигнал при прокурора срещу митницата. Никой на никого не е попречил да го направи”, подчерта премиерът. Въпреки че се говорело, че той е близък с шефа на компанията Валентин Златев, животът показал, че Борисов действа принципно - за добро и за лошо.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ