По 16,80 лв. месечно дължат всички, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 10-то число на месеца. Така например здравната вноска за месец януари 2012 г. трябва да се внесе най-късно до 10 февруари 2012 г.

Преди да внесете дължимата сума, трябва да подадете декларация Образец 7, припомнят от приходната агенция. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес до края на месеца. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до края на месец февруари трябва да подадете декларация. Глобата за неподадена декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който потърсите медицинска помощ, платена от НЗОК. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Справка за здравноосигурителния си статус можете да направите чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg., както и по телефона на 0700 18 700. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравни вноски.