Часове преди началото на преброяването по интернет сайтът на Националния статистически институт блокира. Вчера, малко преди обед, отварянето на електронната страница беше силно затруднено. По-късно пък достъпът беше напълно спрян. Най-вероятната причина е, че се е получило претоварване от десетките хиляди влезли да видят какви са въпросите за започващото днес броене.

Ограничили сме достъпа до сайта временно, защото вървят тестове на системата, твърдят обаче от НСИ. Оттам не успяха да отговорят защо се е наложило да се правят в последния момент. От статистиката гарантираха, че всичко ще е наред за броенето от полунощ. Системата позволявала едновременно попълване на анкетната карта от 400 000 души.

След 16 часа вчера сайтът на НСИ вече се отваряше. От него обаче бе изчезнал банерът за "Електронно преброяване 2011". Малко по-късно се появи, но отварянето му бе невъзможно. После пък отново цялата страница блокира, за да излезе накрая надпис "Сайтът е временно спрян за поддръжка".

Системата за електронно броене е разработена от консорциум "Ей Си Ен Консултинг". В него участват фирмите "Абати", "Сиела софт енд паблишинг" и "Нео сървисис". За системата са платени 515 000 лв. без ДДС. Още близо 900 000 лв. са разходите на статистиката за оборудване и софтуерни права. Общият бюджет на преброяването е 28 млн. лв. При броене на голяма част от хората по интернет част от парите ще бъдат спестени. Попълването на анкетната карта онлайн ще е възможно до 24 часа на 9 февруари.