Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провери 277 продукта в търговския център “Илиянци”.

Констатирани са 94 несъответстващи, от които 56 детски играчки, 16 електроуреда, 14 лични предпазни средства, четири пиротехнически изделия, две радио и телекомуникационни устройства, един ръчен електроинструмент и една тенджера под налягане. Взети са 13 проби от играчки и електроуреди. Съставени са 31 акта за административни нарушения и са издадени 23 заповеди за спиране от продажба.

Инспекторите продължават специализираната операция за противодействие на престъпления против митническия режим, данъчната и осигурителната система, съобщи Нова тв.

Органите на МВР, ДАНС, НАП и ДАМТН проверяват за законосъобразното предлагане на българския пазар на всички продукти в това число играчки, електрически уреди, машини, газови уреди, лични предпазни средства и съоръжения под налягане, пиротехнически изделия и др.

Проверката продължава. При нея се следи за наличие на маркировка за съответствие – СЕ; инструкция за употреба и/или специфични предупредителни текстове на български език; декларация за съответствие/декларация за експлоатационни показатели.