Мащабният проект е на 446,6 дка

Главболгарстрой”АД започна разширение на съществуващо депо за фаялитов отпадък в медодобивния завод на “Аурубис България” в близост до Пирдоп. Първата копка на обекта беше направена на 25 май. На събитието, проведено на площадката за депото, присъстваха представители на екипа за управление на проекта, на строителния надзор и на изпълнителя. Пожелания за успешен старт и финал на проекта отправиха от страна на възложителя инж. Иван Градинаров - “Хидростроителство”, и изпълнителният директор на “Главболгарстрой холдинг” Светослав Любомиров.

“За нас е чест да сме участници в изпълнението на този високотехнологичен проект, с който “Аурубис България” за пореден път засвидетелства ангажимента си към опазването на околната среда наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите”, коментира по време на церемонията Любомиров.

Мащабният проект предвижда разширение на съществуващото хвостохранилище за складиране и съхранение на фаялитов отпадък, състоящо се от две клетки - А и Б, на обща застроена площ 446,6 дка, които ще се изграждат на 8 етапа по височина до котата на съществуващото депо. Клетките се ограждат със земнонасипни диги, защитени с изолационен екран и оборудвани с дренажни системи.