България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа. Това каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след разговора му с министър-председателят Бойко Борисов, в Министерски съвет, съобщи „Фокус”.

По думите му, България има капацитета да стане лидер във връзка със създаването на европейски Балкански газов хъб, защото има исторически капацитет и има изключително добре изработена газово преносна система.

Според него, българското правителство е направило всичко необходимо да изгради необходимите междусистемни газови връзки това. „Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави- Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки включително и руски.

ЕК ще подчертае всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията в България”, заяви той и посочи, че ЕК и България работят заедно за създаването на интерконектора с Гърция и по финализирането на този с Румъния и да може да се финансира връзката със Сърбия чрез някои от финансовите инструменти. „Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на законодателството на ЕС.

Искаме да предотвратим газови кризи, каквито имаше през 2005 и 2009 година, България е ключова в тази посока, посочи още Мигел Ариас Канете след разговоа му с министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му, посланието на ЕК е, че България има подкрепата на комисията. Той каза, че ЕК оценява добре свършената работа от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес свързани с енергетиката и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят ускорено, защото вашата страна е лидер по отношение на сигурността на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове”, заяви Канете. Европейският комисар каза, че е изключително горд, че България е надежден член на ЕС.

„Това се базира на три неща-постигнахте редуциране на вредните емисии, енергийна сигурност и ефективност, вие превишавате бенч маркерите, които сме си заложили”, каза още Канете. По думите му, България върви в посока на пълната либерализация на българския енергиен пазар, но с това зачита и уязвимостта на социалните групи. „Миналата година започнахме с една идея, която през годината успяхме да я материализираме. Искаме да действаме в още по- тясно сътрудничество с вас, че да сме сигурни, че ще продължи в този дух и се спазва законодателството по отношение на енергетиката.

Искаме да предотвратим кризи каквито имаше през 2005 и 2009 година. Газа се ползваше не като газова стока, а като политически инструмент и не искаме да се повтаря така. Искаме да имаме способите, за да имаме сигурност на доставките. България е ключова в тази посока. За това ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната”, заяви Канете.

 Борисов: България за радост е оценена като един незаобиколим фактор

България за радост е оценена като един незаобиколим фактор. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след разговора му с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Министерски съвет.

„Днес предстои в Атина среща на министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, с руския президент Владимир Путин. Ние, спазвайки европейските правила искаме да изградим действително такъв проект, че ЕК, европейските страни, Европейският съюз и България за радост е оценена като много съществен и важен елемент и незаобиколим фактор. Това е извода от това, което чух”, каза премиерът и благодари на ЕК за разбирането и, че се надява да продължат със същото темпо и занапред. Борисов каза, че Ципрас ще посети на 1 юни България.

Проектът „Балкан”, който ни беше мечта и никой не вярваше, че ще се случи, ние направихме така, че зад нас да стой ЕК, заяви още Борисов.

„Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и дето се вика на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан”, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК”, заяви министър-председателят.

По думите му, всичко което се прави се съгласува, знае и оценява. „То не е насочено срещу Русия. Трябва да е ясно, ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички е добре дошъл”, заяви той. Според министър-председателят това, което България има като находища плюс интерконектора с Гърция и другите места, където в момента се изгражда на практика се прави един голям пазар. „Ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци и румънци, македонци и изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, които иска да превози газ това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел”, каза Бойко Борисов. По думите му, ЕК застава и с финансиране на интерконекторите с другите държави.

Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитваха да излъжат ЕК, за да постигнат комерсиални резултати, заяви БорисовПо думите на премиера, ключовата дума в изказването на комисар Канете и неговият екип е „доверие”. „Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитваха да излъжат ЕК, да излъжат своите партньори, да се поемат ангажименти търсейки комерсиални резултати. За това нищо не се получи”, каза той и посочи, че са говорили по друг начин.

„Нямаше доверие, защото 20 и няколко години само се говореше за интерконектори и диверсификация. В доклада на комисаря високо оценяват новите ни компресори, диверсивни с възможности в две посоки за транспортиране на газ”, каза той и посочи, че не е имало диверсификация, за която са говори, след като е пренасяна газ само в едната посока. По думите му, компресорните станции, които България е направила високо се ценят.